Argentina zainteresovana za nove ruske vakcine protiv kovida

Vlada Argentine zainteresovana je za nabavku ruskih vakcina protiv kovida 19 „EpiVakKorona“ i „KoviVak“, izjavila je za Sputnjik savetnica predsednika države Sesilija Nikolini nakon posete Moskvi.
Sputnik

„Naravno da smo zainteresovani za pristup ovim vakcinama, ako se ukaže takva mogućnost“, odgovorila je Nikolini na pitanje o zainteresovanosti argentinske strane za vakcine protiv kovida 19 koje su razvili novosibirsk Centar „Vektor“ i Centar „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Prema njenim rečima, u Argentini veruju tehnološkom razvoju i nauci Rusije i zato su prvo verovali u vakcinu „Sputnjik Ve“.

„Drugi proizvodi će sigurno biti jednako kvalitetni, pa ako budu dostupni i budemo mogli da pristupimo informacijama koje su potrebne našem regulatoru za odobravanje i dobijanje, i ako u strategiji vakcinacije koju određuje ministar zdravlja bude potrebno više vakcina, nesumnjivo ćemo ih imati na umu“, dodala je Nikolinijeva.

Ranije su Rusija i Argentina potpisale memorandum o razumevanju s ciljem pokretanja proizvodnje vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ u ovoj latinoameričkoj zemlji. „Sputnjik Ve“ takođe je registrovan u Argentini po ubrzanoj proceduri, a u zemlji je već u toku vakcinacija ovim preparatom.

Trenutno u Rusiji postoje tri vakcine protiv virusa korona. „Sputnjik Ve“ koju je razvio Institut „Gamaleja“ je prva vakcina u zemlji i u svetu i Ministarstvo zdravlja Rusije ju je registrovalo u avgustu prošle godine. Ova vakcina je napravljena na proverenoj i proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su glavne prednosti bezbednost, efikasnost i odsustvo dugoročnih negativnih posledica. Drugi preparat je „EpiVakKorona“ Naučno-istraživačkog centra „Vektor“. Treća vakcina protiv kovida je „KoviVak“ koju je razvio Centar „Čumakov“.

Pročitajte još:

Komentar