Kina odobrila Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza vakcine „Sinofarm“

Kina je Crnoj Gori odobrila donaciju od 30.000 doza vakcine kompanije „Sinofarm“ koja uskoro treba da stigne u zemlju, saopštila je crnogorska Vlada.
Sputnik

U saopštenju se navodi da su kineske vlasti donaciju odobrile nakon što ih je kontaktirala crnogorska vlada, a uprkos ograničenim kapacitetima za proizvodnju vakcina u Kini i globalno.

Ukazujući da je više od 40 zemalja zatražilo kinesku vakcinu, vlada je istakla da su kineske vlasti podržale svoje proizvođače da pregovaraju sa nadležnim organima u Crnoj Gori o nabavci i odlučile da odobre tražene količine i to u vidu donacije.

​​Podseća se da je Kina učestvovala u Kovaks inicijativi Svetske zdravstvene organizacije i da će im obezbediti 10 miliona doza vakcina.

„Kina, takođe, obezbeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile njihovu hitnu upotrebu. Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv Kovida-19 postati globalni javni proizvod i kineski doprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju“, navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, ovakav način dobijanja vakcine potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne sme da bude ugrožen, prenele su „Vijesti“.

Donacija Kine Crnoj Gori i međusobni odnos od početka pandemije još jedna su potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i naroda, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Komentar