Blinken: Vašington će razmotriti nove načine za jačanje strateške stabilnosti sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države će, uprkos nesuglasicama, tražiti nove načine za jačanje strateške stabilnosti sa Rusijom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Sputnik

U intervjuu za radio NPR, Blinken je naveo američke pritužbe na Rusiju, uključujući slučaj Alekseja Navaljnog, navodna sajber hakovanja, situaciju u Ukrajini i „mešanje u izbore“ (Moskva negira sve optužbe).

„Ali u isto vreme, uspeli smo da vrlo brzo – budući da je to u našim interesima – produžimo Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) na pet godina. I tražićemo druge načine za unapređenje strateške stabilnosti sa Rusijom, iako jasno govorimo da njihovi postupci... predstavljaju izazov za naše interese i vrednosti“, konstatovao je Blinken.

„Moramo biti u mogućnosti da radimo na oba fronta“, dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, koji na strogo paritetnoj osnovi ograničava raketno-nuklearne arsenale dveju zemalja.

Pročitajte još:

Komentar