Britanski mediji: Nemačka traži način da ubedi Ameriku da ne uvodi sankcije „Severnom toku 2“

Nemačka radi na rešenju kojim bi ubedila administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od uvođenja sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“, piše list „Fajnenšal tajms“.
Sputnik

Kako se navodi, nemački političari razmatraju mogućnost korišćenja mehanizma koji bi omogućio Nemačkoj da samostalno isključi „Severni tok 2“ ukoliko Rusija, na primer, izvrši pritisak na Ukrajinu i proizvoljno smanji isporuke gasa preko njenog sistema za transport gasa.

„Čim 'Severni tok 2' bude završen, bićemo u mogućnosti da obustavimo snabdevanje gasom kada procenimo da je to potrebno. Na taj način možemo dobiti potpuno drugačiju priliku da utičemo na Rusiju“, rekao je poslanik Hrišćansko-demokratske unije Nemačke Andreas Nik.

Kako se navodi u članku, Berlin se nada da će dolaskom Entonija Blinkena na mesto američkog državnog sekretara Vašington izabrati drugačiji pristup u pogledu „Severnog toka 2“. S tim u vezi, list skreće pažnju na popularnost Blinkenove knjige među nemačkim ekspertima „Saveznik protiv saveznika: Amerika, Evropa i kriza sibirskog gasovoda“, izdate 1987. godine.

U njoj se analizira skandal koji je izbio između SAD i Evrope početkom osamdesetih godina prošlog veka zbog novog cevovoda, koji je bio neophodan za isporučivanje gasa iz Sovjetskog Saveza u Evropu. Administracija tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana 1981. godine uvela je sankcije protiv tog projekta, što je dovelo do jedne od najtežih kriza u transatlantskim odnosima tokom Hladnog rata. Blinken je u knjizi tvrdio da je Vašingtonu važnije da se brine o svojim saveznicima nego da im diktira uslove za vođenje ekonomskih odnosa sa Moskvom.

U članku se takođe navodi da nova američka administracija pokazuje jasnu želju da poboljša odnose sa Berlinom – SAD smatraju Nemačku najvažnijim saveznikom, između ostalog i po pitanju suprotstavljanja Kini, u pregovorima sa Iranom i u sferi klimatskih promena.

Rešavanje problema oko „Severnog toka 2“ omogućiće im da se fokusiraju na zajednička pitanja sa dnevnog reda, zaključuje se u tekstu.

Pročitajte još:

 

Komentar