Objavljen naučni rad: Veštačka inteligencija stvorila veštački DNK

Veštačka inteligencija se razvija i naučnici koji rade na njoj uvereni su da će u budućnosti biti sve naprednija. Šta sve veštačka inteligencija može da postigne zavisi od toga koliko mašte ima njen stvaralac i to se vidi na primeru iz Estonije, gde su naučnici veštačku inteligenciju naučili kako da stvara DNK.
Sputnik

Kako su naveli u svom istraživačkom radu objavljenom u časopisu Plos Genetics, iskoristili su mašinsko učenje kako bi sistem naučili da stvori jedinstvene sekvence genoma. 

Veštačka inteligencija rešila problem star 50 godina

Tako je veštačka inteligencija stvorila DNK koja zapravo ne postoji u prirodi, prenosi Zimo.hr.

Neuronske mreže su bile uspešno korišćene u brojnim različitim područjima tokom protekle decenije, uključujući fotorealistične slike koje su stvarale mašine.

U radu estonskih naučnika primenjen je sličan koncept na podatke o genetici kako bi mašinu naučili strukturi i, po prvi put, proizveli visoko kvalitetan i realističan genom, navodi se.

Ovi veštački genomi toliko su dobro napravljeni, da ih je nemoguće razlikovati od pravog ljudskog genoma, izuzimajući to da su u potpunosti sintetički. To znači da naučnici koji bi ih koristili za istraživanja ne moraju da brinu o etičkim pitanjima. 

Zašto nas veštačka inteligencija nije spasila od virusa korona?

Naime, naučnici koji istražuju DNK moraju biti izuzetno oprezni i štititi identitet osobe čiji je DNK. To znači da prilikom objave podataka istraživanja, moraju paziti šta će i kako objaviti, a to znači i da je drugim naučnicima teže da koriste te podatke u svojim istraživanjima. Veštački genom koji je sintetički, otklanja te probleme.

I dok bi to moglo olakšati život naučnicima, postoji bojazan da bi ta ista tehnologija mogla biti zloupotrebljena.

Komentar