Ruski ekspert savetuje koje valute nije vreme kupovati

Većina valuta je podložna slabljenju usled otkupa aktiva od strane centralnih banaka i pada kamatnih stopa. Tom riziku su izložene čak i tradicionalne valute koje se smatraju sigurnim utočištima, poput japanskog jena i švajcarskog franka, smatra šef odeljenja za analitička istraživanja „Više škole za finansijski menadžment“ Mihail Kogan.
Sputnik

„U kategoriji rezervnih valuta može se reći da preovladava mišljenje da će narednih meseci dolar, u odnosu na druge valute, slabiti. Na primer, konsenzusna prognoza investicionih banaka u pogledu kursa EUR/USD predviđa njegov rast do 1,25 ove godine (sada iznosi 1,21)“, rekao je ekspert agenciji „Prajm“.

S druge strane, Evropska centralna banka je na kupovinu aktiva potrošila više od Sjedinjenih Američkih Država ako se uzmu u obzir brojke u odnosu na obim BDP-a.

Pored toga, Kogan je rekao da je ekonomija evrozone pogođena pandemijom virusa korona više od američke, zbog čega smatra da je i evro jedan od potencijalnih kandidata za slabljenje.

Prema rečima eksperta, promene su moguće i kod sigurnih valuta koje rastu tokom rizičnog perioda. Ako ekonomija, kao što se mnogi nadaju, počne aktivno da se oporavlja, sredstva od japanskog jena i švajcarskog franka mogu se prebaciti u rizičnije aktive, kaže on. Kogan  smatra da bi poteškoće mogle da se jave i kod britanske funte, koja bi mogla da padne na neko vreme zbog perspektiva uvođenja negativnih stopa od strane Engleske banke u svetlu Bregzita.

Nasuprot tome, kineski juan i rublja imaju dobre šanse za jačanje, smatra ekspert. Njegov zaključak je da bi ruska valuta mogla da ojača ako se sankcioni rizici ne realizuju, a cene nafte nastave da rastu.

Pročitajte još:

Komentar