Blinken obećao Ukrajini vojnu pomoć

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom da će Ukrajini pružiti aktivnu vojnu pomoć, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
Sputnik
„Obećao je da će nastaviti da pruža aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini“, rekao je Prajs.

Blinken je takođe rekao da Sjedinjene Američke Države „daju prioritet suverenitetu Ukrajine, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama“.

Blinken i Kuleba takođe su razgovarali o „diplomatskom rešenju pitanja ruske agresije na istoku Ukrajine i Krimu“.   

„Državni sekretar Blinken istakao je da je važno da Ukrajina podržava napredak u borbi protiv korupcije, realizaciji principa vladavine zakona, kao i u ekonomskim reformama“, dodao je Prajs.

Prema njegovim rečima, takođe je razgovarano o borbi protiv virusa korona.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

 

Komentar