Neprofitna organizacija Navaljnog traži od Bajdena da uvede sankcije grupi državljana Rusije

Fond za borbu protiv korupcije koji je osnovao ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je američkog predsednika Džoa Bajdena da uvede sankcije protiv nekoliko desetina državljana Rusije – biznismena i političara. Tekst pisma američkom lideru od 29. januara objavio je na Fejsbuku Vladimir Ašurkov, izvršni direktor fonda.
Sputnik

Ovaj spisak ruskih državljana protiv kojih je Fond za borbu protiv korupcije pozvao američko rukovodstvo da uvede sankcije objavio je i list „Vašington post“.

Prema kopiji pisma koje su, pored „Vašingtona posta“, na Tviteru objavili novinari „Baz fid njuza“, poruka od 29. januara upućena je predsedniku Džou Bajdenu, kao i Stejt departmentu, Ministarstvu finansija SAD i direktoru američke nacionalne obaveštajne službe.

Autor pisma je izvršni direktor FBK Vladimir Ašurkov, koji u obraćanju Bajdenu ističe da je Fond pripremio spisak od 35 osoba i pre nego što se njegov osnivač Aleksej Navaljni vratio iz Berlina u Rusiju.

Ašurkov apeluje na američkog lidera da uvede sankcije protiv navedenih lica u cilju „ograničenja korupcije i kršenja ljudskih prava“.
Američki ambasador: Nema potrebe za resetovanjem odnosa i nećemo oslabiti sankcije Rusiji

Na „prioritetni uži spisak“ u pogledu kojih Fond, koji je Ministarstvo pravde SAD uvrstilo u spisak stranih agenata, apeluje da se uvedu sankcije dospeli su, između ostalog, zamenik predsednika uprave „VTB banke“ Denis Bortnjikov, direktor „VTB“ Andrej Kostin, ministar zdravlja Mihail Muraško, ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Takođe, na spisku su se našli, između ostalog, i ruski premijer Mihail Mišustin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor FSB Aleksej Bortnjikov, urednica agencije „Rusija sevodnja“ i RT-a Margarita Simonjan, predsednik uprave „Gasproma“ Aleksej Miler, kao i šef ruskog naftnog giganta „Rosnjeft“ Igor Sečin.

U pismu je napomenuto da je sedam od 35 ruskih državljana već uključeno u američke sankcione liste.

Komentar