Mogući i mnogo agresivniji i manje legitimni postupci američke ambasade u Rusiji

Sputnik

Na reakciju Moskve se nije dugo čekalo – zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov razgovarao je sa američkim ambasadorom Džonom Salivenom i izrazio je odlučan protest zbog komentara američke ambasade o mitinzima podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Komentarišući poteze američkih diplomata koji su podsticali nezakonite proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima, objavljujući provokativne postove na društvenim mrežama i sajtovima, ruski eksperti ističu da Rusija ima instrumente za još oštriji odgovor i istovremeno objašnjavaju da reakcija u takvim slučajevima mora biti proporcionalna delu i uzimati u obzir političku realnost. Ipak, oni ne misle da je rešenje proterivanje američkog ambasadora iz Rusije, na šta pozivaju mnogi korisnici društvenih mreža, jer bi to dovelo do novog diplomatskog rata, a u ovom trenutku je, kako kažu, mnogo važnije rešavati druga ozbiljna pitanja, poput sudbine Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, poslednjeg preostalog dogovora dve države o kontroli nuklearnog naoružanja, koji ističe 5. februara.

Ruski politikolog i vojni ekspert Ivan Konovalov ocenjuje da je reakcija Moskve prilično suzdržana, s obzirom na geopolitička dešavanja i tešku situaciju u svetu izazvanu pandemijom virusa korona.

„Znate, postoji poznata izreka koja kaže: psi laju, karavani prolaze. Ne mislim da će na Zapadu ovo doživeti kao uvredu - to je izreka koju koristimo, a odražava situaciju. Reakcija je suzdržana, iako se sve ovo ne dešava prvi put. Vlasti na nerede i nezakonite proteste koji se dešavaju u njihovoj zemlji reaguju kao i svaka druga vlast. Šta se dogodilo u Parizu kada su se pobunili Žuti prsluci, a šta se tek dešava u Americi. O tome se manje priča, a na nas sve svaljuju. Zanimljivo i čudno... Ocena ove situacije je data, a ocena je suzdržana, jer se svet trese zbog ove pandemije, cvetanja kriminala, dešavanja u Americi i svega onoga što se globalno dešava. Cilj Amerike je da poljulja ceo svet... U svakom slučaju, reakcija je suzdržana i teško da očekujem drugu reakciju - neće je ni biti“, ocenio je Konovalov za Sputnjik.

Sve je deo „velike igre“

Eksperti ističu da Vašington, zapravo, podstiče nasilne akcije u koje su uključeni maloletnici. Ranije je američka diplomatska misija na svojoj veb-stranici objavila informacije o mestima okupljanja demonstranata i ruti mitinga. Nekoliko američkih zvaničnika otvoreno je izrazilo solidarnost sa učesnicima nezakonitih protesta. Takve poteze američke ambasade ruski analitičari kvalifikuju kao direktno mešanje u unutrašnje stvari Rusije sa ciljem da onemoguće Moskvu da vodi suverenu politiku i izazovu destabilizaciju ruskog društva.

Stručnjaci ne isključuju da akcije američke ambasade mogu biti svojevrsna „proba destabilizacije“ unutrašnje situacije u Rusiji, između ostalog, i uoči parlamentarnih izbora, koji su zakazani za septembar ove godine. Očekuje se da će se u politici Bajdenove administracije poseban akcenat staviti na takozvana pitanja ljudskih prava i izvoz „njihovih demokratskih vrednosti“.

Stručna javnost ističe da će Amerikanci pružati značajnu informacionu, diplomatsku, tehnološku i finansijsku podršku organizatorima takozvanih „mirnih akcija“. Iako se, kao što su pokazali i događaji od 23. januara, iza toga skrivaju pokušaji destabilizacije društveno-političke situacije.

Konovalov ističe da sve ovo što se dešava treba posmatrati u kontekstu „velike igre“, koja je davno započela i to u onom trenutku kada je započela žestoka i opasna konfrontacija Rusije i Zapada.

„Bilo je različitih perioda u našim odnosima, ali u poslednjih sedam godina došlo je do žestoke konfrontacije. Zbog toga, sve ovo treba posmatrati samo u kontekstu zaoštravanja odnosa i kao pokušaj stvaranja određene, negativne slike o Rusiji. Ovde postoje i neki određeni ciljevi, a o tome svedoči i činjenica da je Zapad, na čelu sa SAD, pojačao svoje prisustvo oko ruskih granica i da je politika sankcija sve oštrija i oštrija. Pogledajte koliko stvari koriste protiv Rusije, u kontekstu opšteg sukoba. Tako da se i ovo što se dogodilo oko protesta uklapa u opštu shemu ove situacije“, kaže Konovalov.

Protesti, revolucije, ratovi - američko maslo

Govoreći o ulozi američke ambasade u Rusiji u organizaciji protesta u Rusiji, Konovalov napominje da ne treba spekulisati, ali da ima indicija da iza svega stoji Vašington.

„Činjenica je da sve istorijsko i moje lično iskustvo – a video sam mnogo revolucija, ratova i tako dalje – ukazuje na to, jer do sada nisam video nijednu akciju ove vrste koja nije bila unapred organizovana. Uvek je očigledno da je to organizovano, a uostalom i videlo se da nije bilo spontano. Teško je da govorimo o umešanosti naših „zapadnih kolega“, jer su za to potrebni ozbiljni dokazi, ali očigledna je reakcija američke strane, koja je pre svega bila predvidljiva, a potom je i usledila vrlo brzo. To sugeriše da su komentari od strane Amerikanaca već bili unapred pripremljeni, da je već bilo formulisano šta će reći, kako će reći i slično. Ne samo oni, već i njihovi saveznici, koji obično samo slede tu politiku i prenose američke izjave, prevodeći ih na svoje jezike“, kaže Konovalov.

Aleksandar Špunt, generalni direktor Instituta za instrumente političke analize, ističe da se ne treba baviti insinuacijama, ali da ne treba ni zanemariti ulogu američkih ambasada u organizaciji protesta u celom svetu, od Hongkonga do Bliskog istoka.

„Trebalo bi napomenuti da za vreme prethodne administracije američka ambasada u Moskvi nije dozvolila sebi potpuno nelegitimne i nezakonite radnje na ruskoj teritoriji. Svakako, na to utiče velika snaga ruske države. Ali s razlogom verujemo da će se predstavništvo američke države u Rusiji promeniti pojavom Bajdenove administracije. Teško da će zadržati isti format i isto osoblje koje je bilo za vreme Trampa, jer se Bajdenov odnos prema Rusiji veoma razlikuje od Trampovog, zaključio je Špunt.

Komentar