Šah kao spas tokom karantina /video/

Engleski fudbaler Ben Čilvel otkrio je na koji način se izborio sa mentalnim pritiscima koji su nastali zbog karantina tokom pandemije virusa korona.
Sputnik

Levi bek Čelsija, engleskog prvoligaša, je u nedavnom intervjuu otkrio da, iako uživa u slavi i novcu, situacija tokom pandemije za njega nije bila idealna.

U Engleskoj su već skoro godinu dana na snazi mere protiv korone zbog kojih je kretanje svih građana ograničeno, a pravila su pogotovo oštra u Londonu, gde Ben živi.

„Ja imam sreće jer zbog svog posla mogu da se viđam sa prijateljima i da radim ono u čemu uživam, ali mnogi ljudi nisu u toj poziciji, već su 'zaključani' u svojim kućama i nemaju šta da rade”, rekao je Čilvel.

​Reprezentativac Engleske je, kao i mnogi drugi, morao da pronađe načine kako bi održao svoje mentalno zdravlje.

Dvadesetšestogodišnji fudbaler ističe da mu je tokom karantina bilo potrebno da pronađe nešto što će ga stimulisati i pomoći mu da prebrodi taj period.

„Ja i Ris Džejms (saigrač iz Čelsija prim. aut.) igramo šah putem interneta. Malo pobeđuje on, malo pobeđujem ja. Igrali smo i dok smo se vraćali iz Rusije, posle utakmice Lige šampiona. Igrali smo jednu partiju, ali je ona trajala ceo let – čak četiri sata!”, kaže Čilvel i dodaje:

„Čak sam i svojoj majci tražio knjige o šahu i šahovsku tablu za poklon za Božić. To mi je, naravno, pomoglo”.

Pored igranja šaha, Čilvel ne krije da se redovno čuje sa roditeljima i prijateljima.

Hrvat zarađuje 2,7 miliona dolara godišnje – igrajući igrice /video/

„Zovem roditelje koliko god mogu, kako bismo pričali. Tu su i moji prijatelji, deo sam mnogo 'Vocap' grupa sa njima. U kontaktu smo svakog trenutka svakog dana i, ako nisam na treningu, pričam sa njima”.

Momak čija je tržišna vrednost oko 50 miliona evra ističe da je u ovim trenucima veoma bitno brinuti se o svojim roditeljima, te da mu je to prioritet.

„Bitno je ne samo brinuti se o sebi, već i o ljudima do kojih vam je stalo”.

​► Igra stara 1.500 godina doživela je novu mladost i preuzela internet

Najskuplji fudbaler planete dominira – igrajući igrice /video/

Dmitrović za Sputnjik o svom golu iz penala: Sudija se iznenadio, nisam hteo da uvredim Oblaka

Komentar