Zaev: Ne želimo EU koja nas ne priznaje kao Makedonce

"Ne želimo EU koja nas ne priznaje kao Makedonce koji govore makedonskim jezikom. Mi štitimo evropske identitete ovde, Evropa je obavezna da štiti i promoviše naš identitet", rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.
Sputnik

Zaev je izjavio da makedonski identitet i jezik nikad nisu bili deo razgovora sa Bugarskom.

"Želeli smo da budemo braća sa Bugarima, ali oni su iznenada odlučili da postanu naši očevi i tu leži problem", rekao je Zaev za Kanal 5.

On je dodao da Makedonci imaju svoj nacionalni identitet, korene, čast i dostojanstvo, prenosi MIA.

"Niko na svetu ne pregovara o identitetu i jeziku, pa ni mi. Suština problema je istorija. Identitet i jezik nikad nisu bili na pregovaračkom stolu i zapravo oni prihvataju realnost kad kažu "prihvatamo da ste Makedonci i prihvatamo makedonski jezik, ali šta je s vašim korenima?", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima važna je istorija koja se danas piše i ono po će buduće generacije pamtiti njega i Bojka Borisova, da li kao one koji su podelili dva naroda umesto da su ih spojili u EU kao prijatelje.

Neprihvatljivo je, kaže, da jedan narod nameće svoju istoriju drugom.

Glavni razlog za to su, uveren je, predstojeći izbori u Bugarskoj.

Ponovio je da Severna Makedonija nema aspiracije prema Bugarskoj, kao ni prema jednoj drugoj zemlji te da ceo Balkan i cela Evropa imaju zajedničku istoriju.

Pročitajte još:

Komentar