Premijerka otkrila koju će vakcinu najverovatnije primiti Vučić

Prvu vakcinu protiv virusa korona u Srbiji je primila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je primila vakcinu konzorcijuma "Fajzera" i "Bionteka", rekla je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić verovatno primiti vakcinu kineskog "Sinofarma".
Sputnik

Ona je objasnila da je dogovor sa predsednikom Vučićem bio da njih dvoje prime dve različite vakcine i dodala da u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma "Fajzera" i "Bionteka", a u najskorije vreme se očekuju i vakcine od kineskog "Sinofarma", kao i određene količine ruske vakcine "Sputnjik Ve".

Navela je da je sigurna da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije "Astra-Zeneka", a nakon toga i "Moderninu".

Brnabićeva je istakla da će građani imati na raspolaganju sve vakcine koje su odobrene u matičnim zemljama i međunarodnim regulatornim telima, ali da će sve vakcine morati da odobre i naše agencije i instituti.

Pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu primiti i ministar Zlatibor Lončar, dodala je ona.

"Trudimo se da budemo primer i pokažemo da smo sigurni u vakcine i institucije", kazala je.

Kako je rekla, Srbija je prva u Evropi, posle Velike Britanije, koja je dobila "Fajzerovu" vakcinu, a treća zemlja u Evropi koja je počela kampanju davanja vakcina, posle Velike Britanije i Švajcarske, preneo je RTS.

Brnabićeva očekuje u narednih desetak dana sledeći kontingent vakcine, a od januara veće količine.

Podsetimo, vakcine su danas u „Torlaku“ primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba, epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon.

Pročitajte još:

Komentar