Ruski vojnici ne učestvuju u borbama u Centralnoafričkoj Republici

Ruska vojska u Centralnoafričkoj Republici ne učestvuje u borbenim dejstvima, Moskva strogo poštuje zahteve Saveta bezbednosti UN, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov za Sputnjik.
Sputnik

„Imamo predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije, ono je malo, ima četiri-pet osoba. Ali oni, naravno, ne učestvuju u borbenim dejstvima. To predstavništvo je političko prisustvo... O svim pitanjima šaljemo informacije Ujedinjenim nacijama“, precizirao je Bogdanov.

On je podsetio da se u Centralnoafričkoj Republici sada nalaze ruski vojni instruktori, ali „to nije vojska, nisu specijalne snage“.

Bogdanov je takođe dodao da ruska vojska služi u sastavu međunarodne misije UN u CAR i da se, prema njegovim podacima, radi o „13-14 ruskih oficira“.

„Računamo na ulogu misije UN. Svi se nadamo da će ova mirovna misija, dogovorena u Savetu bezbednosti UN, igrati odlučujuću ulogu u obezbeđivanju normalnih bezbednih uslova za izbore“, naglasio je visoki diplomata.

Zamenik ruskog ministra istakao je i da će Moskva, u slučaju da dobije zahtev, biti spremna da razmotri zahtev legalnih vlasti Centralnoafričke Republike za vojnu pomoć, ukoliko ona bude u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

„Ako takav zahtev dođe od legitimnih vlasti. Pri tome se zahtev može uputiti ne samo nama, već i drugim partnerima i prijateljima“, odgovorio je Bogdanov na pitanje da li će Rusija poslati vojni kontingent u CAR ako to zatraže legitimne vlasti te zemlje.

„Treba videti kako se to poklapa sa zahtevom Saveta bezbednosti UN, jer tamo o nekim pitanjima treba bar obavestiti SB UN“, rekao je on.

Takođe je dodao da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog pokušaja da se ometaju izbori u Centralnoafričkoj Republici.

„Pokušaj nasilnog mešanja u ustavni proces, koji je preduzeo bivši predsednik, pokušaj ometanja izbora – to je ono što izaziva najveću zabrinutost“, zaključio je Bogdanov.

Pročitajte još:

Komentar