Povika na Lavrova jer Rusija smeta onima koji bi da potope Republiku Srpsku /video/

Rusko zalaganje za očuvanje Dejtona a za ukidanje visokog predstavnika smeta onima koji žele da potope Republiku Srpsku jer je to moguće jedino ako Bosna i Hercegovina ostane protektorat. To je i stvarni razlog povike na šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je, tokom nedavne posete Sarajevu, pokazao nepoštovanje BiH.
Sputnik

Paradoksalno je, kaže politikolog dr Srđan Perišić, da Amerikanci koji su pravili Dejtonski sporazum sada žele da ga ruše a brani ga Rusija koja nije učestvovala u njegovom pisanju ali je njegov garant. Poseta Lavrova BiH baš na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtona simbolično je stavila do znanja da Rusija stoji i iza dejtonske BiH, i iza Republike Srpske i da je njena zaštitnica. 

„To je ono što smeta članovima Predsedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću koji nisu došli na sastanak sa Lavrovom“, smatra Perišić, ističući da je tvrdnja ove dvojice da ruski ministar ne poštuje BiH jer nije bilo zastave BiH na njegovom sastanku s predsedavajućim Predsedništva Miloradom Dodikom samo izgovor.

Lavrov došao u posetu dejtonskoj BiH i Republici Srpskoj

Uz konstataciju da je čvrsta podrška Dejtonu pozicija Rusije koja se nije menjala, glavni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija ističe da je Lavrov došao u posetu dejtonskoj BiH ali i dejtonskoj RS, a da je sve ono što se tamo događalo poslednjih godina „divlja gradnja“ u kojoj su glavne uloge igrali Amerikanci, Britanci i visoki predstavnici.

Situacija u BiH je sada, napominje Bilbija,  došla na raskrsnicu. 

„Kad Lavrov kaže da je vreme da se ukine kancelarija visokog predstavnika, a to znači da Valentin Incko ide kući, onda skaču na noge Džaferović i Komšić i viču - nikako. Zato što se bez visokog predstavnika svode na njih same. A onda ne možete više da izađete i boksujete s partnerom kom je vezana jedna ruka iza leđa a sudi neki Incko koji je i njihov trener“, slikovito objašnjava Bilbija.

Međutim, BiH u statusu protektorata ne može normalno da se razvija, a s druge strane, kaže naš sagovornik, ako hoće da potapaju Republiku Srpsku oni moraju BiH da drže u statusu protektorata.

Za te svoje težnje Komšić i Džaferović su, navodi Srđan Perišić, dobili vetar u leđa s pobedom Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD. Upravo tu,  slaže se i Bilbija, treba tražiti objašnjenje i zašto nisu došli na sastanak s Lavrovom.

„Time su pokazali u kom dresu igraju i postupili kao nesamostalne figure po instrukcijama spolja. Ipak, to je bilo neka vrsta ’pljuvanja uvis‘ jer oni time Rusiji ne mogu da nanesu nikakvu štetu“, ističe novinar. 

U BiH nemoguć konsenzus o bilo čemu

Po oceni Perišića, u BiH je nemoguće postići konsenzus po bilo kom pitanju, počev od stava prema Rusiji, preko Kosova do NATO

„Kad bi slučajno Republika Srpska pristala da BiH uđe u NATO pritisak na nju bi prestao. Ali Dodik je na sastanku s Lavrovom jasno stavio do znanja da Srpska to neće dozvoliti i to je bila jaka poruka – da u BiH nema unutrašnjeg konsenzusa po tom pitanju i da se Srbi kao konstitutivni narod ne slažu s time“, naglašava politikolog.

Na pitanje ima li u BiH makar saglasnosti i svesti da bi revizija Dejtona destabilizovala zemlju, Bilbija kaže da strukture koje stoje iza scene tamošnjih dešavanja računaju da u trenutnoj konstelaciji međunarodnih odnosa mogu to da izvedu tako da eksplozivnost situacije u BiH zadrže pod kontrolom. 

Neće to izvesti jednim potezom nego polako, u tišini, i pripremajući  elitu natovske orijentacije, mada bi, dodaje naš sagovornik, štošta mogli da nauče iz primera Mila Đukanovića koji je izgubio vlast u Crnoj Gori iako je zemlju uveo u NATO.

Interesi Srbije i Rusije kompatibilni

U osvrtu na poruke poslate tokom poseta Lavrova Beogradu sagovornici Sputnjika posebno izdvajaju temu gasovoda, imajući u vidu da je predsednik  Aleksandar Vučić potvrdio da će 30. decembra ruski gas poteći kroz cevi od bugarske granice preko Srbije. Prema rečima Perišića, jasno je da Balkan i Srbija ne mogu imati drugog gasa osim ruskog koji je najbliži i najisplativiji što je važno za dalji ekonomski razvoj naše zemlje. To je samo još jedan dokaz da su geopolitički interesi Srbije i Srba na Balkanu potpuno kompatibilni sa geopolitičkim interesima Rusije, kaže

Perišić, dok Bilbija dodaje da prolaskom ruskog gasa Srbija dobija veću specifičnu težinu. Upitan da li je ruski gas u regionu ono što zapad najviše žulja Zapad Perišić konstatuje da ih žulja sve, čak i kulturna saradnja Srbije i Rusije. 

„Ali to nije ništa novo: otkad postoji moderna srpska državnost do danas zapadnoj geopolitici ne odgovara prisustvo Rusije na Balkanu i uvek se to prelamalo preko nas. Neke države na Balkanu su uspeli da udalje od Rusije ali Srbe nisu“, primećuje naš sagovornik. 

Đuro Bilbija ukazuje dotle da je i Rusija počela da se ponaša drukčije i da, kako kaže, ne okreće drugi obraz. Kao primer navodi programski tekst Evgenija Primakova Mlađeg, rukovodioca Ruske federalne agencije za međunarodnu saradnju, koji kaže: budite prijatelj s Rusijom, orijentišete se na Rusiju i imaćete bezbednost, razvoj, tehnološki modernizam uz zaštitu suvereniteta, tradicije, nacionalnih interesa i od toga možete samo da profitirate.

„Lavrov je nastupao upravo na tim talasnim dužinama i to su već godinama talasne dužine Rusije“, kaže na kraju Bilbija.

Pročitajte i:

Komentar