Dodik čestitao Bajdenu izbornu pobedu

Predsedavajući Predsedništva BiH, srpski član Milorad Dodik, uputio je danas čestitku predsedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom pobede na izborima.
Sputnik

„U kapacitetu predsedavajućeg Predsedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svetu - funkciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je Dodik u čestitki, prenosi Tanjug.

On je naglasio da su SAD, sa kojima srpski narod deli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog veka, jedan od autora i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson, u blizini Dejtona, država Ohajo, koji je zaustavio krvoproliće i građanski rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

Dodik je podsetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Jasno je da je za srpski narod i mene lično, neprihvatljivo obeležavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspešne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u celini, preko potrebna“, istakao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.
Komentar