Nemačka političarka: Povećati rashode za odbranu da svet ne dospe u ruke Rusije i Kine

Amerika je svetu okrenula leđa, a vakuum koji je nastao popunjavaju autoritarne države. Kako svet ne bi dospeo u ruke Rusije, Kine ili Turske, Evropa mora ozbiljno da se odnosi prema svojoj ulozi mirotvorca, a Bundesver da poveća rashode za odbranu, smatra kopredsednica nemačkih Zelenih Analena Baerbok.
Sputnik

„U nekim sferama mora se investirati više da bi oružje radilo, a oprema za noćno osmatranje funkcionisala“, rekla je ona, govoreći o problema sa kojima se suočava nemačka vojska.

U slučaju da njena stranka dođe na vlast ona će, kako je rekla, odmah početi razgovore s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o sprovođenju vojnih operacija u Evropi većeg obima.

„To neće biti jednostavno. Ali, ne smemo se ponašati kao da se ništa ne dešava. Evropa se već godinama vrti u krug. Trampova administracija je okrenula svetu leđa a vakuum koji je nastao popunjavaju autoritarne zemlje“, ocenila je ona.

Ako ne želi da svet preda u ruke Rusije, Kine ili Turske, Evropa mora da se ozbiljno odnosi prema svojoj ulozi mirotvorca, dodaje Baerbek, prenosi NTV.

Takođe, ona smatra da se na nov način mora osmisliti saradnja sa Amerikom sa dolaskom novog predsednika Džozefa Bajdena.

Kada je reč o prigovorima da Nemačka ne ispunjava zahteve NATO kada je reč o uvećanju rashoda za odbranu, ona kaže da se prvo mora govoriti o strateškoj reorganizaciji, a potom o rashodima.

Pre nekoliko dana, nemačka ministarka odbrane Anegret Karenbauer je izjavila da Nemačka treba da održava na visokom nivou svoje vojne rashode kako bi Evropa mogla da vodi dijalog sa Rusijom „sa pozicije sile zbog „očigledne“ vojne pretnje nakon modernizacije ruskog naoružanja.

Izjava je naišla na burne reakcije u Moskvi.

Pročitajte još:

Komentar