Hram Oružanih snaga Rusije čuva grumen srpske zemlje /foto, video/

Hram vaskrsenja Hristovog glavni je Hram Oružanih snaga Ruske Federacije, a upravo na to mesto prenet je i grumen srpske zemlje.
Sputnik

Hram je podignut povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u vojnom parku „Patriot“ kraj Kubinke, na mestu gde je sovjetska vojska zaustavila naciste i pokrenula kontraofanzivu na neprijateljske snage, koje je postalo i linija odbrane Moskve. Izgrađen je na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua za manje od 600 dana, a posvećen je ratnim podvizima ruskog naroda u svim ratovima koji su zadesili Rusiju.

Hram Oružanih snaga Rusije čuva grumen srpske zemlje /foto, video/
Crkva je zajedno sa krstom visoka 95 metara i treća je po veličini u Rusiji, posle moskovskog Hrama Hrista Spasitelja i peterburškog Isakijevskog sabora, a može da primi i do šest hiljada vernika.

Proporcije hrama su simbolične — tambur glavne kupole je prečnika 19,45 metara, što simboliše godinu kada je rat završen — 1945, a manja kupola je visoka 14,18 metara, što ukazuje na 1.418 dana i noći, koliko je rat trajao.

Visina mandorle je 11.694 metra, a toliko je učesnika u Drugom svetskom ratu dobilo zvanje Heroja Sovjetskog Saveza. Prečnik glavne kupole iznosi 22 metra i 43 centimetra, dok se na kupoli nalazi osam otvora. Osmog maja 1945. godine u 22 časa i 43 minuta potpisan je akt o kapitulaciji Nemačke.

Oko crkve se nalazi memorijalni kompleks nazvan „Put sećanja“ dugačak ukupno 1.418 koraka. Tu se nalazi i grumen srpske zemlje sa groblja Oslobodiocima Beograda, ali je zemlja doneta i iz drugih evropskih država, sa mesta gde su sahranjeni sovjetski vojnici koji se nakon okončanja Drugog svetskog rata nisu vratili u svoju otadžbinu.

Značajan deo finansija za ovaj hram je obezbeđen putem donacija naroda, ali i visokih ruskih zvaničnika.  Među donatorima je i srpski režiser Emir Kusturica, a predsednik Rusije Vladimir Putin lično je finansirao izradu glavne ikone — Spas Nerukotvorni. Lik Spasitelja je oduvek bio prikazivan na zastavama ruske vojske, a njegova slika je postavljana iznad kapija vojnih utvrđenja.

Hram Oružanih snaga Rusije čuva grumen srpske zemlje /foto, video/
Hram, izgrađen u rusko-vizantijskom stilu, površine je 11 hiljada kvadratnih metara i ima dva nivoa. U gornjem hramu, pored drevnih svetinja — ikona iz 18. i 19. veka koje objedinjuju duhovno nasleđe Rusije iz nekoliko vekova, mogu se videti i mozaici koji predstavljaju scene iz vojne istorije Rusije i značajne događaje i bitke Drugog svetskog rata.

Stepenište hrama je izliveno od gusenica nemačkih tenkova i drugog pretopljenog oružja zaplenjenog od snaga Vermahta tokom Drugog svetskog rata. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, penjući se uz stepenice hrama, simbolično se gazi po oružju pobeđenog neprijatelja.

Hram Oružanih snaga Rusije čuva grumen srpske zemlje /foto, video/
Donji hram je posvećen Svetom knezu Vladimiru, krstitelju pravoslavne Rusije i nebeskom zaštitniku Rusa. 

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Pročitajte i:

Komentar