Beloruski ministar: Cilj međunarodnog posredovanja ne treba da bude smena vlasti

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da je Minsk spreman da podrži posredovanje međunarodnih struktura ukoliko ono bude za „iskreno“ rešavanje situacije u zemlji, a ne s ciljem smene vlasti.
Sputnik
„Ako oni (opozicija i zapadni političari) žele da iskoriste neke spoljne strukture za pružanje napora u posredovanju – spremni smo da to pozdravimo. Ali važno je da to bude iskreno, zainteresovano i usmereno na rešavanje situacije, a ne na realizaciju tih izjava koje se sada daju – prenos vlasti, uklanjanje aktuelnog rukovodstva sa vlasti. Mi smo kategorički protiv toga“, istakao je ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Minsku.

Makej je primetio da u poslednje vreme zapadne i evropske kolege iznose protiv Belorusije brojne optužbe vezane za situaciju u zemlji i proteste.

„Naši partneri, nažalost, ne žele ni da čuju zvanične argumente beloruskih vlasti i vidimo da se to dešava i u odnosu na Rusiju. Vidimo nevoljnost da se čuje zvanični stav, oni deluju u okviru sopstvenih bajki i šema“, rekao je šef beloruske diplomatije.

Naglasio je da je Minsk kategorički protiv takvog pristupa.

„Situaciju u bilo kojoj zemlji, uključujući Belorusiju, treba se procenjivati objektivno“, konstatovao je Makej.

On je dodao da je Belorusija zainteresovana za saradnju sa Savetom Evrope, kao i da Belorusija sarađuje u okviru nekolicine pravnih instrumenata i konvencija.

„Ali ako Savet Evrope bude bez dogovora sa Belorusijom donosio neke odluke o programima saradnje sa našom zemljom, mi ćemo jednostavno prekinuti svaku saradnju sa tom organizacijom“, zaključio je Makej.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Pročitajte još:

Komentar