Nema ko da izvršava Trampove naredbe: Ruski ekspert ocenio mogućnost napada Amerike na Iran

Verovatnoća napada Sjedinjenih Američkih Država na Iran, o kome je govorio američki predsednik Donald Tramp, je krajnje niska, smatra šef Centra za međunarodnu bezbednost Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka Aleksej Arbatov.
Sputnik

„U mnogim izvorima se pojavila informacija da je pre određenog vremena Tramp ozbiljno razmatrao to pitanje sa svojim savetnicima, ali da su i vojni i civilni savetnici bili protiv toga, s obzirom na nepredvidljivost posledica i efekat koji bi takav postupak imao na američku i svetsku javnost“, kaže Arbatov.

Prema njegovom mišljenju, „gotovo je neverovatno da je Tramp otišao, zalupivši vrata, ostavivljajući budućoj administraciji SAD da raspetljava novi rat“.

„Izuzetno je mala verovatnoća da se takva avanturistička akcija dogodila pred odlazak – ako ništa zbog toga što, najverovatnije, takvu naredbu predsednika već sada niko neće izvršiti. Oni će se konsultovati sa novim predsednikom koji će stupiti na dužnost, a on će verovatno to odbaciti“, zaključuje stručnjak.

„Njujork tajms“ je, pozivajući se na bivše i sadašnje američke zvaničnike, objavio da se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp 12. novembra konsultovao sa svojim savetnicima o mogućnosti „preduzimanja mera“ protiv glavnog iranskog nuklearnog objekta u narednim nedeljama. 

Bilo kakav napad Amerike na Iran naišao bi na razarajući odgovor, upozorila je iranska vlada.

Komentar