Migranti napravili kamp u centru Pariza, policija ga rasturila /video, foto/

Migranti su napravili kamp u centru Pariza, ali ga je policija rasturila, sukobljavajući se sa demonstrantima koji su došli da podrže migrante.
Sputnik

Veliki broj istovetnih šatora bio je postavljen na Trgu Republike, u samom srcu francuske prestonice, prenosi RT.

Kamp je organizovala Utopija56, grupa koja se zalaže za prava migranata. Iz te organizacije tvrde da se radi o 450 migranata koji su bili među više od 2.000 iseljenih iz improvizovanog naselja u Sen Deniju, predgrađu Pariza.

​Prema njihovim navodima, tih 450 migranata nije dobilo smeštaj posle raseljavanja tog naselja, pa su došli u centar Pariza da ga traže.

Migranti napravili kamp u centru Pariza, policija ga rasturila /video, foto/

Međutim, nedugo po postavljanju šatora na Trgu Republike, pojavila se specijalna policija, koja je počela da uklanja kamp.

Uklanjanje nije prošlo glatko, budući da su neki od migranata odbili da odu, a pojavila se i grupa demonstranata koja ih je podržavala, te je došlo do sukoba sa policijom.

​Utopija56 zatražila je od francuskih vlasti da obezbedi mesto za smeštaj 1.000 migranata beskućnika i da napravi stalni sistem za prijem migranata.

​Ukupan broj ilegalnih migranata koji žive u Parizu nije poznat. Grupe za prava migranata proceljivale su da ih čak 2.000 spava na ulicama Pariza.

Prema vladinim procenama iz 2018. godine, oko 150.000 do 400.000 ih živi smo u predgrađu Pariza Sen Deniju.

Pročitajte još:

Komentar