Zaharova: Samo ruski mirovnjaci biće na kontakt liniji u Karabahu

Izjava lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimira Putina, Ilhama Alijeva i Nikola Pašinjana o Nagorno-Karabahu predviđa raspoređivanje samo ruskih mirovnih snaga duž kontakt linije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Sputnik
„Važan trenutak na koji bih želela da skrenem pažnju su mirovne snage – radi se o mirovnim snagama Ruske Federacije. Kada bude objavljen tekst izjave, niko neće imati nedoumice. Želela bih da još jednom skrenem pažnju na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, u pitanju su ruski mirovnjaci u zoni duž kontakt linije u Karabahu“, rekla je ona u intervjuu za radio-stanicu „Eho Moskve“.

Kako je rekla Zaharova, plan o primirju u Karabahu sprovodi se u skladu sa pozivom Rusije na rešavanje konflikta političkim putem.

Ruski mirovnjaci na putu ka Karabahu, deseti avion poleteo iz Rusije /video/

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, u zoni nagorno-karabaškog sukoba biće razmešteno 1.960 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 jedinica druge tehnike. Osnovu mirovnog kontingenta činiće jedinice 15. posebne motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije.

Turska podržala trilateralnu izjavu o Karabahu

Zaharova je rekla da su ruski i turski ministri inostranih poslova, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali telefonom i da je tom prilikom Ankara podržala trilateralnu izjavu o Nagorno-Karabahu, koja je usvojena u ponedeljak.

Ona je dodala da su u toku intenzivni kontakti ministara, kao i da su oni razmotrili dalje korake koje je potrebno preduzeti za rešavanje situacije u tom regionu.

Istovremeno, navela je da će zajednička izjava Putina, Alijeva i Pašinjana o potpunom prekidu vatre u Karabahu biti objavljena na međunarodnim platformama u bliskoj budućnosti.

Portparolka se osvrnula i na incident sa obaranjem ruskog helikoptera MI-24 na nebu iznad Jermenije, rekavši da razvovor o uzrocima tog incidenta može da bude obavljen tek nakon operativne istrage.

Azerbejdžan: Jermenija je kapitulirala

„Skrenuli smo pažnju na potrebu za brzom istragom. Kada ona bude završena, moći će se razgovarati o tome kako se incident dogodio i šta je ga je izazvalo“, rekla je ona.

Prethodno je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio da će mirovnjake u Karabahu rasporediti Rusija i Turska.

Ranije je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

Pročitajte još:

 

Komentar