Turska osuđuje „odvratnu“ karikaturu "Šarli ebdoa" koja prikazuje Erdogana „privatno“ /foto/

Ankara je optužila francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ za podsticanje mržnje nakon što je na naslovnoj strani objavljena karikatura turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, usred tenzija između Francuske i muslimanskih zemalja.
Sputnik

Karikatura prikazuje turskog lidera kako se izležava u donjem vešu sa limenkom piva u ruci dok podiže suknju žene koja nosi hidžab, otkrivajući joj stražnji deo.

„Oh, proroče!“ uzvikuje Erdogan na karikaturi, a „Šarli ebdo“ je karikaturu opisao rečima: „Erdogan - privatno je vrlo zabavan“.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj kritikovao je francuski časopis zbog nove naslovne strane i pozvao je međunarodnu zajednicu da „se oglasi povodom ove sramote“.

Ne možete nikoga prevariti skrivajući se iza slobode mišljenja! Osuđujem francusko nemoralno objavljivanje neoprostive šale o našem predsedniku“, napisao je na Tviteru.

Provokativna naslovna strana satiričnog časopisa objavljena je usred verbalnih obračuna Erdogana i francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon šokantnog ubistva francuskog profesora Samuela Patija, kom je izbeglica iz Čečenije odrubila glavu nakon što ga je lokalna muslimanska zajednica osudila zbog predavanja o slobodi izražavanja koje je obuhvatilo i karikature proroka Muhameda, navodi RT.

Makron je osudio islamski ekstremizam i obećao da će podržavati sekularne vrednosti, rekavši da se Francuska „neće odreći svojih karikatura“. Njegovi komentari podstakli su oštar odgovor širom muslimanskih zemalja. Sam Erdogan je doveo u pitanje Makronovu mentalnu sposobnost i pozvao sunarodnike da bojkotuju francuske proizvode.

„Šarli ebdo“ je zbog svojih karikatura i ranije je bio meta. 2015. godine 12 ljudi je ubijeno kada su islamistički teroristi upali u redakciju časopisa u Parizu. Časopis je od tada promenio lokaciju, a nova adresa se iz bezbednosnih razloga drži u tajnosti. Nedavno je „Šarli ebdo“ ponovo objavio neke stare karikature i ubrzo nakon toga ispred nekadašnje zgrade redakcije napadača naoružan nožem ranio je dve osobe. Francuski ministar unutrašnjih poslova napad je okarakterisao kao „čin islamističkog terorizma“.

Pročitajte još:

Komentar