Rusija se punom parom sprema za osvajanje Arktika: Stižu tri najmoćnija na svetu ledolomca

Rusija će u cilju osvajanja Arktika izgraditi tri najmoćnija na svetu ledolomca na nuklearni pogon projekta „Lider“ i pet ledolomaca projekta 22220, navedeno je u ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina „O strategiji razvoja arktičke zone Ruske Federacije i osiguravanja nacionalne bezbednosti za period do 2035. godine“.
Sputnik
„Obavljanje glavnih zadataka u sferi razvoja infrastrukture arktičke zone obezbeđuje se realizacijom mera u koje spadaju izgradnja najmanje pet univerzalnih nuklearnih ledolomaca projekta 22220, tri nuklearna ledolomca 'Lider', 16 remorkera različitih kapaciteta, tri hidrografska i dva velika broda za logistiku“, navedeno je u dokumentu.

Ledolomci na nuklearni pogon projekta „Lider“ zamišljeni su kao najmoćniji nuklearni ledolomci na svetu, a njihove razmere svedoče u prilog tome — dužina će iznositi 209 metara, širina skoro 50 i visina gotovo 19 metara. Oni će biti potrebni kako bi se obezbedila plovidba duž Severnog morskog puta tokom cele godine.

Lomi led od četiri metra: Rusija gradi najmoćniji ledolomac ikada /video/

Ledolomac „Lider“ je budućnost ruske civilne flote. Zahvaljujući motorima na nuklearni pogon, snage 160.000 konjskih snaga, ruski gigant će dostizati neverovatnu brzinu od 24 čvora (oko 44 km/č), probijajući led debljine dva metra. Važno je naglasiti da apsolutni svetski rekord iznosi 12 čvorova.

Eksploatacija najmoćnijeg nuklearnog ledolomca u istoriji svetske brodogradnje trebalo bi da počne 2027. godine. Vrednost projekta iznosi 127 milijardi rubalja (1,7 milijardi dolara), a Rusija planira da izgradi tri takva broda.

Pročitajte još:

Komentar