Kultura ili trgovina: Oktobar ipak u znaku knjige, ali i nesloge izdavača

I ovog oktobra čitaoci će moći da kupe željene knjige po nižim cenama, iako je Sajam knjiga u Beogradu odložen zbog pandemije. Tokom narednih petnaestak dana biće održano čak nekoliko jesenjih sajmova i festivala knjiga. Time je oktobarska tradicija, ipak, sačuvana — knjige su jeftinije, a izdavači nesložni.
Sputnik

Svoje sajmove knjiga organizuju izdavačka kuća „Laguna“ i knjižarski lanac „Delfi“, kao i „Vulkan izdavaštvo“, dok Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) priprema festival „Knjiga na Trgu“.

Sajamski popusti u knjižarama

Čitaoci će od sutra do 1. novembra u „Delfi“ knjižarama, ali i onlajn, moći da kupuju izdanja „Lagune“ i drugih izdavača uz popuste koji su važili i tokom prethodnih godina u vreme održavanja Sajma knjiga. Ova akcija je, ujedno, i najmasovnija, budući da okuplja 90 domaćih izdavača.

Niže cene knjiga nude i knjižare „Vulkan“, u periodu od 18. do 24. oktobra, a „mesec knjige“ je i u „Kreativnom centru“, koji od 23. oktobra do 2. novembra nudi pogodnosti pri kupovini knjiga svojim čitaocima. U velikoj knjižari „Akademija“ u centru Beograda već je u toku akcija „Naš sajam knjiga“, koja do 31. oktobra nudi više od 4.500 naslova uz sajamske popuste.

Manifestacija „Knjiga na Trgu“, koja je trebalo da bude održana tokom predstojećeg vikenda, pomerena je za 24. i 25. oktobar, zbog mogućih loših vremenskih prilika. Na nju su pozvani svi izdavači, bez obzira na to kojem udruženju pripadaju.

Digitalno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Izdavačkim kućama okupljenim oko Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS) stigao je, međutim, dopis s preporukom da ne učestvuju na manifestaciji na beogradskom Trgu republike, uz obrazloženje da UIKS od organizatora nije dobio „nikakve zvanične informacije“ o toj manifestaciji, niti je pozvan na konsultacije ili dogovor u vezi s festivalom.

„Postavljamo pitanje u kom pogledu ovakav dvodnevni festival može biti zamena za Sajam knjiga, ako uzmemo u obzir vrlo kratak period za pripremu festivala, bezbednosne mere, nepredvidivost vremenskih prilika, kao i ukupnu ekonomsku isplativost samog festivala“, navedeno je u dopisu Upravnog odbora UIKS-a.

Jedinstvo prohujalo s letom

Inače, predstavnici UPIS-a i UIKS-a su, zajedno s predstavnikom samostalnih izdavača, uputili proteklog leta pismo Odboru Sajma knjiga u Beogradu, u kojem su izneli jedinstvene zahteve i predloge u vezi s učešćem na toj manifestaciji.

Tada su tražili da se, s obzirom na očekivano manju posetu Sajmu knjiga, kao i na ekonomsku krizu koja je pogodila i izdavački sektor usled pandemije, smanje cene zakupa izlagačkog prostora na Beogradskom sajmu, kao i cene ulaznica, a da se predstavnici reprezentativnih izdavačkih udruženja uključe u Odbor Sajma knjiga.

Nakon saopštenja da Sajma neće biti u oktobru, uz najavu — dočekanu skepticizmom većine izdavača — da bi on mogao biti održan u decembru, predstavnici reprezentativnih udruženja počeli su da razmišljaju o načinima da se ove jeseni, ipak, susretnu sa svojim čitaocima.

Zašto je Beogradski sajam knjiga najveći kulturni događaj u Srbiji

Početna ideja je bila da se tokom oktobra održi jedinstveni festival knjige, koji bi okupio kako velike izdavače koji imaju svoje lance knjižara, tako i male izdavače kojima je Sajam knjiga gotovo i jedina mogućnost da predstave svoju godišnju produkciju.

Različite ideje, ali i poslovni interesi, rezultirali su organizovanjem nekoliko sajmova i festivala knjiga, na kojima će čitaocima, ipak, biti pružena mogućnost da dođu do željenih naslova po nižim cenama.

Kultura u tržnim centrima

Izdavačka kuća „Vulkan“ najavila je susrete čitalaca s piscima u šoping centru „Ušće“, dok je „Laguna“ snimila intervjue sa svojim piscima i emitovaće ih na svojim internet platformama. Ova izdavačka kuća ponudiće čitaocima mogućnost i da kupe knjige koje su autori ranije potpisali.

Ono za šta ćemo ovog oktobra, ipak, biti uskraćeni jesu književne tribine i debate, tematske izložbe, gostovanja inostranih autora i prevodilaca, promocije knjiga i drugi susreti koji omogućavaju razmenu ideja i mišljenja — svega onoga što je, zapravo, kulturna srž jedinstvenog i nezamenljivog praznika čitanja — Sajma knjiga u Beogradu.
Komentar