Rospotrebnadzor: 75 odsto dobrovoljaca dobiće vakcinu centra „Vektor“, a ostali ─ placebo

U okviru postregistracionih ispitivanja vakcine protiv virusa korona, koju je razvio ruski državni naučni centar „Vektor“, 75 odsto dobrovoljaca dobiće vakcinu, a ostali – placebo, saopštila je pres-služba ruske državne agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).
Sputnik
„Raspodela dobrovoljaca po grupama obaviće se u odnosu 3:1, odnosno 75 odsto dobrovoljaca će dobiti vakcinu“, navedeno je u saopštenju Rospotrebnadzora.

Pres-služba je precizirala da je nakon registracije vakcine „EpiVakKorona“ planirano da centar „Vektor“ sprovede dva klinička ispitivanja: uz učešće 150 osoba starijih od 60 godina i kliničko ispitivanje u više različitih centara uz učešće 30 hiljada dobrovoljaca.

Naredne nedelje stiže nova ruska vakcina protiv korone

Istovremeno, Rospotrebnadzor je saopštio da će postregistraciona ispitivanja vakcine protiv kovida 19 „Vektor“ biti obavljena u različitim regionima Rusije, uključujući i u Moskvi i Sankt Peterburgu.

„Planirano je da klinička ispitivanja budu obavljena u različitim subjetima Ruske Federacije, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg, Novosibirsku oblast i Altajsku Pokrajinu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da odabir učesnika u postregistracionim istraživanjima još uvek nije počeo, kao i su u toku pregovori sa kliničkim centrima.

„Dobrovoljci od 18 godina i više učestvuju u ispitivanju. Oni moraju da poštuju  unapred utvrđeni raspored poseta centrima i da prođu sve planirane procedure i ispitivanja. Svaki dobrovoljac lično potpisuje dobrovoljni pristanak", objasnila je pres-služba.

Pročitajte još:

Komentar