EU produžila sankcije za primenu hemijskog oružja u Siriji i protiv Skripalja

Savet Evropske unije produžio je na godinu dana – do 16. oktobra 2021. godine – sve uvedene sankcije za „upotrebu hemijskog oružja“, uključujući i protiv državljana Rusije Petrova i Boširova, navodi u izjavi koju je u ponedeljak objavio Savet EU.
Sputnik

„Evropska unija produžila je za godinu dana, do 16. oktobra 2021. godine, sankcije za upotrebu hemijskog oružja. Trenutno su ove sankcije na snazi protiv devet osoba – pet povezanih sa hemijskim napadima u Siriji, a četiri – za upotrebu bojnog otrova u Solzberiju (među njima su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje je Velika Britanija optužila za hemijski napad na Sergeja Skripalja)“, navodi se u izjavi.

Sankcije su, takođe, uvedene jednoj organizaciji – sirijskom Centru za naučna istraživanja, dodaje Savet EU.

Odluka o produženju sankcija doneta je bez rasprave. Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja u Evropskoj uniji i zamrzavanje imovine.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Komentar