Svi smo mi voajeri koji i dalje vire u tuđi život

Pitanje sakrivene intime je večito pitanje umetnosti, a naročito fotografije koja ima funkciju voajerizma. Mi uživamo u virenju u tuđ život, kaže umetnički direktor Galerije Artget o novoj postavci „Kućni bioskop“.
Sputnik

Izložba fotografija „Kućni bioskopHrvoja Slovenca, koju sam autor definiše kao posvetu sado-mazo subkulturi, prva je u nizu oktobarskih postavki Kulturnog centra Beograda.

Zavirivanje u intimu drugih

„Kućni bioskop“, prva od tri oktobarske izložbe KCB, biće otvorena u četvrtak, 8. oktobra, u Galeriji Artget. Reč je o neobičnoj postavci radova hrvatskog umetnika koju čine fotografije posvećene poštovaocima fetiša. Na njima umetnik Slovenc na neobičan način zaviruje u erotsku intimu ljudi.

„Iako je tematika škakljiva, eksplicitnih scena nema i u tome je zapravo vrednost ovih fotografija“, kaže za Sputnjik Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget.

„Tema je sakrivena, gledalac je doveden u situaciju da sam, svojom radoznalošću, konstruiše priče koje su najavljene naslovom“ objašnjava Kostić i dodaje da bi kao jedna od prvih asocijacija na ove radove mogao da posluži neki od filmova Dejvida Linča.

Pomeren pogled

Kao beležnik trenutka, Slovenc je zakoračio u intimu drugih i dobio dozvolu da interveniše u njihovom prostoru.

„Pitanje sakrivene intime je večito pitanje umetnosti, a naročito fotografije koja ima funkciju voajerizma. Mi uživamo u virenju u tuđ život“, smatra Kostić.

„Budući da u prostoru nema aktera, nameće se utisak da je zapravo posmatrač zatečen, „uhvaćen“ u prikazanim enterijerima. Kao da se smer pogleda promenio“, kaže Kostić.

Svi smo mi voajeri koji i dalje vire u tuđi život

Paradoks današnjice

Istog dana, od 19.30 do 20.15, na platou ispred Kulturnog centra Beograda, održaće se plesno-narativni performans „Zajedno razdvojeni“ autorke Nede Kovinić.

U cilju da suoči i učesnike i publiku sa (ne)mogućnošću komunikacije u vremenu pandemijske kulture, ovaj performans nas pita: „Da li vam je bolje ili gore u vremenu korone?

Prema rečima Nede Kovinić, performans u kom učestvuje veliki broj plesača i glumaca istražuje kako je moguće baviti se izvođačkim umetnostima koje podrazumevaju prisustvo i bliskost ljudi, u vremenu izolacije.

Naša sagovornica veruje da je upravo ovo vreme trenutak da umetnost zakorači na ulicu i razgovara sa ljudima.

„Tokom pripreme prilazili su nam mladi ljudi kojima nije bilo najjasnije o kakvom je to projektu reč. Mnogo toga su nas pitali, reagovali na izvođenje. Bilo je zanimljivo čuti sve to, videti kako mladi danas žive, šta ih zanima.“

Svi smo mi voajeri koji i dalje vire u tuđi život

U okviru oktobarskih izložbi, osim „Kućnog bioskopa“ u Galeriji Artget, u Likovnoj galeriji biće postavljena „Poslednja izložba savremene umetnosti“, umetnika Uroša Đurića, dok će se u Galeriji Podroom naći radovi Siniše Radulovića, objedinjeni na izložbi pod nazivom „Zenit“.

Komentar