Iran ima plan za Nagorno-Karabah

Iran je pripremio plan za mirno rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Jermenije, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Said Hatibzade.
Sputnik

„Od početka sukoba Iran je obema stranama govorio da taj višegodišnji spor neće rešiti vojnim putem. Poštujući teritorijalni integritet Azerbejdžana i neophodnost povlačenja vojske iz okupiranih gradova ističemo da vojni konflikt momentalno treba da bude obustavljen u cilju početka sveobuhvatnog dijaloga“, naveo je on.

Iran je pripremio detaljan plan u vezi s tim zasnovan na pomenutoj bazi.

„On će biti realizovan u okviru konsultacija sa obe zemlje i zemljama regiona“, rekao je Hatibzade a prenosi agencija Mehr.

Detalji plana nisu obelodanjeni.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif je nedavno o situaciji u Nagorno-Karabahu razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. Oni su izrazili zabrinutost zbog prebacivanja boraca iz Sirije i Libije u taj region i pozvali na hitan prekid vatre i deeskalaciju.

Situacija u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Komentar