Putin čestitao kineskom predsedniku godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu povodom 71. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, u kojem je istakao značajnu ulogu Pekinga u međunarodnim poslovima, saopštila je pres-služba Kremlja.
Sputnik

„Vladimir Putin naglasio je da se Kina samouvereno kreće putem socijalno-ekonomskog i naučno-tehnološkog razvoja, s pravom uživa visok autoritet na svetskoj sceni i igra značajnu konstruktivnu ulogu u međunarodnim poslovima“, navodi se u saopštenju.

Putin je istakao da Rusija pridaje veliki značaj partnerstvu i strateškoj saradnji sa Kinom i da je usmerena na dalju izgradnju bilateralnog dijaloga i plodne saradnje u različitim oblastima. Putin je takođe primetio da je Rusija usmerena na koordinaciju napora u suprotstavljanju izazovima regionalne i globalne bezbednosti, uključujući pandemiju virusa korona.

„Ovo, nesumnjivo, odgovara osnovnim interesima ruskog i kineskog naroda, ide u skladu sa jačanjem bezbednosti i stabilnosti u celom svetu“, naglasio je predsednik.

Predsedavajući Komunističke partije Mao Cedung je 21. septembra 1949. godine proglasio Narodnu Republiku Kinu govorom na Prvom plenarnom zasedanju Kineske narodne politički konsultativne konferencije.

Komentar