Amerika želi vođu svetskog proletarijata: Prikupljeno 50 miliona dolara za otkup Lenjinovog tela

U SAD je prikupljeno više od 50 miliona dolara za otkup tela Vladimira Lenjina, saopštio je Sputnjiku američki umetnik Dejvid Datuna.
Sputnik

Dejvid Datuna je pokrenuo inicijativu za izgradnju kopije Lenjinovog mauzoleja u Vašingtonu i izrazio želju da otkupi telo Lenjina po početnoj ceni od milion dolara, s tim da je bio spreman da u tu svrhu prikupi još više sredstava. 

Umetnik je saopštio da je za poslednja 24 časa dobio desetine predloga za investiranje u projekat u vrednosti od 50 miliona dolara.

„Projekat su podržali, kako Amerikanci, tako i ruski građani, bez obzira na negativnu reakciju nekih ruskih političara“, rekao je on.

Lider Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov rekao je ranije da otadžbinu, istoriju i svoje vođe samo izdajnici prodaju.

„Bez obzira što ste (Zjuganov) predsednik Centralnog komiteta Komunističke partije Rusije, čini mi se da ste zaboravili da je Vladimir Lenjin vođa svetskog proletarijata, a ne samo ruskog. Čak i ako ne želite da predate telo zauvek, možda biste razmotrili ideju da pozajmite Lenjina makar na određeno vreme. Tim pre što problem telo vođe u centru Moskve s godinama sve više nervira Ruse“, odgovorio je ruskom komunisti Datuna.

Ranije je bilo saopšteno da je smisao umjetničkog objekta da u američkom društvu dođe do socijal-komunističkih transformacija. Po mišljenju umetnika, novi mauzolej može postati simbol promena.

Komentar