Otkriven sadržaj dosijea iz Specijalnog suda koji su stigli na adresu veterana OVK

Sekretar Organizacije ratnih veterana tzv. OVK Faton Kljinaku otkrio je sadržaj dosijea iz Specijalnog suda koji su doneti u njihovu kancelariju, navodeći da se radi o „komunikaciji“ između Specijalnog tužilaštva za zločine OVK i Tužilaštva iz Beograda u vezi sa saslušanjima koja su vođena u vremenu tokom i posle sukoba.
Sputnik

Kako je objavio portal „Klan Kosova“, Kljinaku tvrdi da su ta saslušanja u Srbiji rađena pod pritiskom, te da je „saslušavanima prećeno smrću ukoliko ne bi sarađivali“.

„Oni neprestano komuniciraju sa tužilaštvom srpskog okupatora i ne samo ovaj sud, već su i Unmik i Euleks sarađivali sa Srbijom da bi optužili bivše borce OVK. Znamo da se sve što Srbija istražuje radi u određene svrhe. Tražili smo da to učini lokalni sud, ali poslanici su napravili veliku grešku kada su glasali za Specijalni sud. Tražili smo izmenu zakona o ovom sudu zbog istrage svih ratnih zločina“, naveo je Kljinaku.

Gostujući u televizijskoj emisiji „Oko 7“, on je rekao da su dosijei „dovezeni u paketu i ostavljeni na prijemnici“, posle čega su primetili da su u njemu dokumenta.

Kljinaku je naveo da su slučaj odmah prijavili medijima jer „nikada nisu verovali tužilaštvu ili međunarodnoj pravdi“.

Kako tvrdi, potom su istražiteljima Specijalnog suda koji su došli u kancelariju kazali šta se dogodilo.

„Smatrali smo to provokacijom. Dali smo tri primerka medijima, a jedan smo sačuvali za kosovsko tužilaštvo“, dodao je on.

Na pitanje šta je sadržaj ovih dosijea, on je ponovio da su u pitanju saslušanja i komunikacije Specijalnog tužilaštva sa kolegama iz Srbije, koji su želeli da saslušaju neke svedoke, kao i da se odnose na godine 2008, 2009. i 2015.

Inače, pomenutu dokumentaciju, za koju prištinski mediji navode da su „dosijei o zločinima na Kosovu i Metohiji koji sadrže i imena svedoka“, prema ranijim tvrdnjama zvaničnika Organizacije veterana OVK, toj organizaciji je dostavila nepoznata osoba.

U paketu sa, navodno, 4.000 dosijea, bilo je i pismo sa porukom da će uskoro stići još 7.000 takvih dosijea.

Prištinski mediji su objavili fotografije pomenute dokumentacije na kojima se vidi da je mahom reč o zahtevima Specijalnog istražnog tima (SITF, kojeg je nasledilo Specijalizovano tužilaštvo) za saradnju i za dostavljanje informacija, Beogradu i Prištini.

Pročitajte još:

Komentar