Baltičke zemlje se odriču električne energije iz Belorusije

Vlade baltičkih država utvrdile su nova pravila trgovine električnom energijom sa trećim zemljama koja predviđaju prestanak kupovine struje od Belorusije, nakon pokretanja rada nuklearne elektrane u Ostrovcu (BelAES), saopštili su u Ministarstvu ekonomije i komunikacija Estonije.
Sputnik
„U skladu sa sporazumom, prekida se trgovina električnom energijom baltičkih zemalja i Belorusije, nakon puštanja u rad nuklearne elektrane zbog čega će biti uveden sistem sertifikovanja porekla električne energije“, navodi se u saopštenju. Sporazum su potpisala odgovorna lica u Ministarstvima energetike Estonije, Litvanije i Letonije.

U skladu sa sporazumom obim trgovine električnom energijom baltičkih zemalja sa trećim državama će se duplo smanjiti, saopštili su u Ministarstvu energetike i komunikacija Estonije. Sporazum će biti važiti do momenta sinhronizacije električnih sistema baltičkih država sa zapadnom Evropom, koja je planirana do bude završena do kraja 2025. godine.

U avgustu je predsednik Litvanije Gitanas Gautseda izjavio da na uvoz struje sa beloruske nuklearne stanice treba gledati kao na podršku režimu Aleksandra Lukašenka. Ubrzo posle toga je i premijer Letonije Krišjanis Karinš izjavio, da će Letonija prekinuti da kupuje i prodaje električnu energiju Belorusiji nakon puštanja u rad nuklearne elektrane.

Šta EU u stvari hoće u Belorusiji?

Litvanski parlament je zaključio da BelAES predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i 2017. godine je zabranio kupovinu, pa čak i eksport struje. Viljnus je imao nameru da u bojkot uključi i susedne države, ali dugo nije uspeo da ih ubedi.

Zvanično otvaranje beloruske nuklearne elektrane BelAES je obavljeno  7. avgusta, međutim, početak proizvodnje je planiran tek za četvrti kvartal. 

Pročitajte još:

Komentar