Zaštita ruske granice: MiG-31 presreo norveški izviđački avion

Ruski lovac poleteo je u susret norveškom avionu za radio-elektronsku borbu nad Barencovim morem, zbog čega se letelica udaljila od ruske granice, navedeno je u saopštenju Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije.
Sputnik

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora su 4. avgusta otkrila iznad neutralnih voda Barencovog mora vazdušnu metu koja se približavala državnoj granici Rusije. U vazduh je za presretanje mete podignut lovac MiG-31 iz sastava dežurnih snaga protivvazduhopplovne odbrane Severne flote“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je posada ruskog lovca sa bezbednog rastojanja identifikovala avion za radio-tehničko izviđanje i borbu „Falkon 20“ vaduhoplovnih snaga Norveške.

„Nakon što se izviđački avion okrenuo od državne granice Rusije, ruski lovac se uspešno vratio u avio-bazu. Norveškom izviđačkom avionu nije bilo dozvoljeno da naruši državnu granicu Rusije“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da se let ruskog aviona MiG-31 odvijao strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Slični događaji registrovani su sredinom jula, najpre kada su izviđački avioni oružanih snaga Norveške i Amerike nadletali Barencovo i Crno more, te su ih presreli ruski lovci, i još jednom kada su lovci ruske Severne flote uzleteli kako bi presreli norveški izviđački avion nad Barencovim morem.

Pročitajte još:

Komentar