Rusi napravili jedinstven sistem za određivanje čistoće dijamanata

Ruski naučnici su napravili jedinstven kompleks spektralne analize, koji će omogućiti određivanje autentičnosti i čistoće dijamanata. Metoda ovih analiza je superiornija u odnosu na druge i nema promašaja u interpretaciji defekata, tvrde naučnici.
Sputnik

Kompleks omogućava da se napravi razlika između prirodnog i sintetičkog dijamanta, da se utvrde primese u kamenu, njegova pogodnost da se iskoristi za izradu kvalitetnih brilijanata.  

Naučnici Nacionalnog istraživačko-tehnološkog univerziteta „MISiS“ sa specijalistima „Severno-Kavkaskog univerziteta“ napravili su jedinstven kompleks spektralne analize dijamanata.

Tehnologija dopušta da se bez promašaja i defekata odrede važne karakteristike dijamanata. Naučnici su objedinili tri tipa spektralne analize: Ramanovu i IK Furijeovu spektroskopiju, kao i spektrofotometriju.

Metod Ramanove spektroskopije omogućava da se oceni uticaj termičkih obrada na promene u strukturi dijamanata. Metod IK Furijeove spektrometrije je efikasan za određivanje formi i količine primesa azota u strukturi kristala. Metod spektrofotometrije se koristi za proučavanje površine dijamanata, određivanje kvaliteta i defekata. Sve metode ne utiču na dijamant i ne menjaju njegova svojstva.

„U našem poslu mnogo toga zavisi od sirovina, koje se koriste za izradu dijamanata. Od čistoće gasova,  defekata, strukture i hrapavosti dijamantskih podloga“, kaže rukovodilac projekta, menadžer Naučno-istraživačke laboratorije čvrstih materijala „MISiS“ Nikolaj Polušin.

Naučnici tvrde, da novi kompleks omogućava da se odaberu kvalitetne dijamantske podloge za proizvodnju brilijanata velikog kvaliteta -1,5 karat. Takođe, uz pomoć nove tehnologije već su napravljeni unikatni dijamantski materijali koji se koriste za izradu naučnih instrumenata – detektora teških naelektrisanih čestica i neutrona i laseri velike čvrstine i snage.

Pročitajte još:

Komentar