Vlast u Crnoj Gori potpuno maši gol: Kreću da pobede Crkvu koja ne učestvuje na izborima

Nakon propasti pregovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, vlasti u Podgorici i dalje insistiraju na poruci da će na izborima zakazanim za 30. avgust pobijediti SPC.
Sputnik

To je tokom ovonedeljnog premijerskog sata u Skupštini ponovio i crnogorski premijer Duško Marković, a tu tezu podržavaju i ostali ministari aktuelne Vlade koji za 30. avgusta, između ostalog, najavljuju „utakmicu između države i SPC na velike golove“.

Vlast se bori protiv Crkve, umesto protiv političkih rivala

Analitičar Boško Vukićević naglašava da svaki građanin Crne Gore prije svega treba da se zapita koja je suština takve izborne poruke koju je DPS odabrao. Odnosno, na koji način ta partija zaista namjerava ostvariti „pobjedu nad SPC“?

Uzevši u obzir litijski fenomen kao najmasovnije okupljanje naroda u istoriji Crne Gore, za Vukićevića ne postoji dilema da je DPS planirao da okosnicu navodne „pobjede nad SPC“ dominantno čine glasovi nacionalnih manjina, od kojih bi više desetina hiljada, kako predviđa, bilo obezbijeđeno i od strane dijaspore.

„Uz podatak da pravoslavci čine preko sedamdeset odsto stanovništva Crne Gore, jedini zaključak koji se nameće jeste da režimska partija pobjedu nad SPC namjerava da ostvari prije svega pomoću nacionalnih manjina, tj. Bošnjaka, Muslimana, Albanaca i Hrvata. Podsjetiću, postoje oglašavanja bošnjačke dijaspore iz Luksemburga na društvenim mrežama, u kojima se muslimani otvoreno pozivaju da na izborima ’pobijede popa Rista‘ – što jasno govori o pomenutoj političkoj strategiji DPS-a“, konstatuje Vukićević za Sputnjik. 

Efekat korone

Što s tiče drugog dijela jednačine u imaginarnoj utakmici sa Crkvom, naš sagovornik predviđa da vlasti u Podgorici ozbiljno računaju i na efekat epidemije korona virusa za koji priželjkuju da će smanjiti izlaznost pravoslavnog i opoziciono orijentisanog stanovništva – kao i na onaj dio neregulatnih glasača sa prebivalištem u inostranstvu, koji po Ustavu nemaju rezidencijalni uslov od 2 godine za glasanje na izborima.

Podsjetimo, opozicioni poslanici u parlamentu Crne Gore tvrde da birački spisak potpuno dovodi u pitanje regularsnot izbora, jer je u njemu, između ostalog, upisano 92 hiljade crnogorskih državljana koji ne žive u Crnoj Gori, i koji time po sili zakona gube pravo glasa, kao i oko 23 hiljade rođenih van Crne Gore kojima je država dodijelila matični broj.

Zbog svega, Vukićević zaključuje da vlasti u Podgorici iako svjesne da na izborima nema ni govora o nadmetanju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, takvu tezu namjeno potenciraju u pokušaju pridobijanja bilo kakve vrste postizbornog legitimiteta za bespravno otimanje crkvene imovine.

Pročitajte i:

Komentar