Srbija spremna da gradi aerodrom kod Trebinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, nakon razgovora sa predstavnicima RS u Banjaluci, da se izašlo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da počne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovini.
Sputnik

„Spremni smo da uložimo značajan novac, da zaposlimo ljude u RS i već od ponedeljka naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brzinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija može da izgradi taj aerodrom“, rekao je Vučić novinarima.

Taj aerodrom bi se nalazio između Trebinja, Bileće i Gacka.

Srbija spremna da gradi aerodrom kod Trebinja

„Želimo da izgradimo kompleks aerodroma i da upravljamo njime. Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za RS, od strateškog značaja“, rekao je Vučić.

Dodao je da su mu i predstavnici MTU, nemačke kompanije koja počinje gradnju fabrike motora u Staroj Pazovi, preneli da je to jedini biznis koji ima posao za 60 godina.

„Zato je važno da gradimo aerodrome bliže, da i Trebinje, Hercegovinu stavimo bliže u mrežu. Mnogo je potrebno do Trebinja, a to je najlepši srpski grad i važno je da pomognemo ljudima u Hercegovini. To je važno i za Srbiju i za RS“, rekao je Vučić.

Obaveza Srbije da uvek bude na raspolaganju Srpskoj

Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, da pokazuje odgovornost prema RS i da joj uvek bude dostupna i na raspolaganju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je uveren da građani RS to dobro znaju.

Predsednik je prilikom posete UKC Banjaluka, gde je uručio donaciju Srbije — 15 sanitetskih vozila, istakao da to nije samo pitanje poklona, pomoći i podrške, već je to obaveza Srbije i deo njene odgovornosti.

Vučić je napomenuo da je danas na računu Srpske i 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Mrkonjić Gradu i Šipovu, kao što je i obećano.

Danas, dodao je, stiže i novac za petrovački Duhovni centar.

Vučić je najavio da će Srbija i RS zajedno raditi, iako će Srbija preuzeti 90 odsto troškova na sebe, na pravljenju spomenika i spomen-doma na petrovačkoj cesti, gde su izbegli Srbi iz Krajine najstrašnije stradali.

„Tu su ubijena deca onih ljudi koji su krivi samo zato što su Srbi i hteli su da se sklone i spasu živote i svoje čiste duše. Taj spomenik ćemo sada da uradimo, a nismo mogli za 25 godina...ni da uradimo, ni na našu decu da mislimo“, rekao je Vučić u obraćanju tokom posete UKC Banjaluka.

Sanitetska vozila, njih 15, vredna ukupno oko 750.000 evra, čije ključeve je Vučić uručio, namenjena su domovima zdravlja u 15 gradova u Republici Srpskoj.

Među njima su Istočni Stari Grad, Teslić, Čajniče, Hoča, Kalinovink, Bileće, Gacko, Gradiška, Kozarska Dubica...

Na taj način zdravstvene ustanove u tim lokalnim zajednicama značajno jačaju kapacitete u pružanju zdravstvene zaštite, naročito tokom borbe protiv virusa korona.

Komentar