Tači saslušan pred istražiteljima u Hagu, nastavak sutra

Predsednik Kosova Hašim Tači šest sati je ispitivan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, a nastavak saslušanja zakazana je za utorak.
Sputnik

Tači je izjavio da je danas čuo razmenu različitih tehničkih podataka između advokata i tužilaca, „pitanja tehničkog karaktera i početna pitanja tužilaca o stvarima u vezi sa OVK, tako da će nastaviti i sutra“, prenosi RTS.

Hašim Tači je oko 13 časova ušao je u zgradu Tužilaštva u Hagu kako bi odgovarao na pitanja specijalnog tužioca. Poziv je usledio nakon što je 24. juna iz Haga u Prištinu stigao predlog optužnice kojom se Tači i Kadri Veselji sumnjiče za oko 100 ubistava.

Zastava OVK postavljena ispred zgrade Haškog suda

Posle nešto više od dve nedelje pošto je obelodanjen predlog optužnice Specijalizovanog tužilaštva iz aprila, Hašim Tači otputovao je u Holandiju. Ispred suda u Hagu i simpatizeri tzv. OVK. Iako je javnost u junu čekala čak pet dana na komentar predsednika privremenih institucija Kosova, danas je bio raspoloženiji za medije.

„Borio sam se za nezavisno, slobodno Kosovo zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona. Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i trijumfujem za svog sina, porodicu, narod i svoju državu. Niko ne može prekrajati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu“, rekao je Tači po dolasku u Hag.

Na istinu se, čini se, čeka još od izveštaja Dika Martija i kasnije istrage koju je vodio Klint Vilijamson. Prikupljeni dokazi upućivali su na organizovani progon i zločine protiv Srba, Roma, ali i Albanaca. Za pravnike u Prištini sudski proces mora imati i političke posledice.

„Mislim da bi predsednik Tači trebalo da da ostavku i da tamo ne ide kao predsednik jer ako imamo sumnje i ako imamo optužnicu, ona je podignuta protiv njega imenom i prezimenom, a ne za funkciju koju on vrši, ne optužnice protiv OVK, imamo protiv nekoliko pripadnika OVK“, smatra advokat Toma Gaši.

Odlazak Hašima Tačija u Hag dešava se dan posle video-razgovora Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, i izaslanika Unije, a pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu. To bi moglo imati uticaja na mirovni proces, jer tajming između ova dva sastanka definitivno nije slučajan.

Veze Tačija i Najsa

Uz vest da Tači odlazi u Hag, odjeknula je i ona da će ga braniti nekadašnji haški tužilac u procesu protiv Slobodana Miloševića. Džefrija Najsa i Tačija osim saradnje povezuju i skandali.

Advokat Toma Višnjić kaže da je Najs istovremeno bio angažovan i kao advokat zajedno sa svojom saradnicom iz Haškog tužilaštva radio na biografiji Tačija.

U tom pogledu je, ističe Višnjić, interesantno da je 2015. i 2016. godine Najs fakturisao kosovskoj vladi negde oko petsto hiljada evra za koje se saznalo da nisu platili.

„Tako je taj skandal i isplivao kada je Najs poslao pismo vladi i tražio da se njegove usluge plate. Interesantno je da je u tom trenutku Džefri Najs bio angažovan odnosno nudio svoje usluge i Vladi Bosne i Hercegovine u postupku revizije koji su oni vodili protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde“, podseća Višnjić.

Višnjić smatra da Tačiju može da ide naruku to što je kao tužilac u postupku protiv Miloševića, Najs imao pristup dokumentima sa više strana, uključujući i srpsku, kosovsku, međunarodnu, a ticali su se napada tzv. OVK na srpsku vojsku, policiju, civile.

Pročitajte još:

Komentar