Ruski patrijarh Podgorici: Prekinite sa progonom SPC i ukinite diskriminativni zakon

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon SPC i ukinu diskriminativni zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zemlje, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.
Sputnik
„Pre pola godine usvojen je diskriminativni zakon koji je usmeren na nacionalizaciju crkvene imovine, pre svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati 'autokefalnu crkvu' uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminativni zakon koji je uneo podele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon pravoslavne crkve, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu“, navodi se u saopštenju.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini.

„Lider sekularne države ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike mogu se videti u Ukrajini, gde je propao pokušaj 'ujedinjenja naroda' uspostavljanjem nove 'lokalne crkve'. Ta avantura je samo produbila raskol i donela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca“, konstatovao je ruski patrijarh.

Pritisak na vernike neprestano raste. Njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe. Javno ponižavanje sveštenstva od strane predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti“, naglašava se u saopštenju.

Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Pročitajte još:

 

Komentar