Nova pravila za ulazak u Rusiju: Ukida se dvonedeljni karantin

Rusija od 15. jula ukida obavezan dvonedeljni karantin za sve koji uđu u zemlju, a odluka šefice „Rospotrebnadzora“ Ane Popove objavljeno je na zvaničnom sajtu pravnih informacija.
Sputnik
U skladu s tim, strani državljani prilikom ulaska u Rusiju moraju imati dokument na ruskom ili engleskom jeziku sa negativnim testom na virus koronu, koji je napravljen najkasnije tri dana pre ulaska u Rusiju. Rusi će moći da pokažu rezultate testa ili da se testiraju kod kuće. Ako osobe koje dolaze u Rusiju nemaju ne poseduju test, imaju rok od tri dana da ga urade.

Ranije je „Rospotrebnadzor“ predložio da Rusija obnovi avio-saobraćaj sa 13 zemalja. Na spisku su se našle Nemačka, Italija, Velika Britanija, Poljska, Danska, Finska, Mađarska, Norveška, Holandija, Kina, Šri Lanka, Vijetnam i Mongolija.

Prema rečima potpredsednice ruske Vlade Tatjane Golikove, uslov za obnavljanje letova sa drugim državama je da u njima virusom korona bude zaraženo oko 40 osoba na 100.000 ljudi. Zemlja bi trebalo da zadrži taj pokazatelj 14 dana, odnosno period inkubacije. Prosečan dnevni rast broja zaraženih i pokazatelj širenja bolesti u tim zemljama ne bi trebalo da premašuju jedan odsto.

Rusija je prekinula redovne i čarter letove sa drugim zemljama 27. marta.

Pročitajte još:

 

Komentar