Foks Njuz: Tramp bi stavio tačku na rat u Avganistanu, ali mu brane generali i „glupaci“ iz Kongresa

Predsedniku SAD Donaldu Trampu generali i politički establišment ne daju da definitivno povuče američku vojsku iz Avganistana i na taj način realizuje najkonsekventniju tačku njegovog političkog kursa – da stavi tačku na rat u Avganistanu, smatra voditelj „Foks Njuza“ Taker Karlson.
Sputnik

On je u svom programu rekao da SAD stalno izmišljaju nove razloge kako bi sprečile okončanje avganistanske operacije, od kojih su poslednji bili navođenja medija o „zaveri“ militanata i Moskve.

„Naši vojnici i dalje ginu u Avganistanu i to se dešava već 19 godina, dok američki Kongres troši milijarde dolara svake godine na operaciju u toj zemlji“, rekao je Karlson.    

Voditelj podseća da je 2012. godine Džo Bajden, koji je tada bio potpredsednik SAD, obećao da će „(američki vojnici) 2014. godine otići odatle, i tačka“. Međutim, kako kaže voditelj, to se nije dogodilo, a taj rok je zadat još pre šest godina.

Rat u Avganistanu diktira Vašington

„I republikanci i demokrate u Komitetu oružanih snaga pri Predstavničkom domu SAD su glupaci! Podržali su novi amandman na godišnji nacrt zakona o sankcionisanju odbrambenih troškova, zbog čega će predsedniku biti znatno otežano da defintivno vrati trupe iz Avganistana - odnosno da učini ono, što je obećao da će učiniti još pre četiri godine i što je za to vreme pokušavao da postigne“, izjavio je voditelj „Foks Njuza“.

Karlson ističe da se „rat u Avganistanu nastavlja jer Vašington insistira da se nastavi“.

„Pre dve nedelje, list 'Njujork tajms', pozivajući se na 'nepotvrđene izveštaje anonimnih zaposlenih u obaveštajnim službama', saopštio je da su ruski agenti nudili avganistanskim militantima novčane nagrade za ubijanje američkih vojnika – naravno, kao da im se mora platiti za ono, što oni i tako rade“.

Da li je povlačenje trupa iz Avganistana novi američki trik

Karlson je primetio da je ova strategija već poznata.

„'Njujork tajms' je upotrebio upravo tu strategiju pre 17 godina kako bi nas uz pomoć laži uvukao u rat u Iraku. A naš Kongres, kao što se to već dogodilo 2003. godine, ne razmišljajući sledi je u tome“.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.
Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, a međuavganistanski dijalog bi trebalo da počne u martu posle dogovora o  razmeni zarobljenika.

Pročitajte još:

Komentar