Za novu zgradu američke ambasade u Podgorici 295 miliona dolara

Američka kompanija Harbert internešenal iz Alabame izgradiće u Podgorici novu zgradu američke ambasade, vrednu 295 miliona evra.
Sputnik

Nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori – objavio je Stejt department.

Iz američke ambasade kazali su da će nova zgrada diplomatskog predstavništva SAD biti izgrađena na mestu trenutne zgrade ambasade u ulici Džona Džeksona u Podgorici, te da će zgrada biti završena do 2025. godine. Iz Ambasade takođe navode da će ukupna investicija za novu zgradu Ambasade SAD, uključujući dizajn, razvoj i izgradnju koštati 295 miliona dolara.

Prema tenderskoj dokumentaciji Stejt departmenta, projekat će se sastojati od dizajniranja i izgradnje nove kancelarije Ambasade, potom od objekta za smeštaj marinaca koji rade na obezbeđenju, te pomoćne zgrade, postrojenja za tretman otpada, prodavnica, objekata za rekreaciju i unapređenje sigurnosti.

Projekat će uključivati dizajn i izgradnju renoviranja jedne zgrade za kontrolu pristupa. Rušenje postojećih kancelarskih i privremenih zgrada takođe će biti deo projekta.

Projekat će, kako se navodi u tenderu, biti sproveden u nekoliko faza kako bi misija SAD u Crnoj Gori bila operativna tokom renoviranja.
U tenderskoj dokumentaciji koju je Stejt department ranije objavio navodi se da je postojeća zgrada Ambasade kupljena 2000. godine i renovirana od strane USAID, da bi je 2006. godine kupio Stejt department. Objekat je, kako navode, proširen 2009. godine kupovinom susednog placa.

U 2011. godini proširena zgrada je ograđena, i izgrađena je konzularna zgrada, sa namerom da bude spojena sa novom upravnom zgradom, kada sredstva budu dostupna u budućnosti.

„Imajući u vidu da je konzularna zgrada dizajnirana tako da koegzistira sa starom upravnom zgradom, određeni sistemi zavise od zgrade koja više ne ispunjava sigurnosne zahteve i mora se zameniti“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Pročitajte još:

Komentar