Zlatna Jelena, najbolja učenica Matematičke gimnazije svih vremena, dobila stipendiju za Kembridž

Jelena Ivančić (18) ušla je u istoriju kada je ove godine završila Matematičku gimnaziju u Beogradu kao najbolja učenica svih vremena te obrazovne ustanove. Prošle godine osvojila je nagradu Mirzakani i zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a ove će se upisati na Kembridž, za koji je dobila stipendiju. Ukratko, ona je – ponos Srbije.
Sputnik

Međunarodna matematička olimpijada je najvažnije i najprestižnije takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola. Jelena je jedina učenica iz Srbije koja je ostvarila takav uspeh, a ove godine nanizala je nove – bila je đak generacije i ušla u istoriju kao najbolja učenica Matematičke gimnazije u Beogradu svih vremena.

Zlatna Jelena, najbolja učenica Matematičke gimnazije svih vremena, dobila stipendiju za Kembridž

​Ponos srpske matematike

Jelena o svojim uspesima govori skromno. Drago joj je zbog svega, ali se na dosadašnja ostvarenja ne obazire mnogo, već razmišlja o narednim dostignućima.

„Tog dana si pokazao nešto. Nekog drugog dana će neko drugi. Ima toliko sjajnih ljudi među mojim drugovima i drugaricama iz Matematičke, koji mnogo toga znaju i vrlo su uspešni u svetu. Mi se ne poredimo, već priznajemo uspehe jedni drugima i podržavamo se. Nemam osećaj da sam najbolja u nečemu. Samo sam srećna i idem ka novim uspesima“, kaže Jelena za Sputnjik.

Ona iza sebe ima i četiri zlatne medalje sa Evropske matematičke olimpijade za devojke, kao i srebrnu i bronzanu sa međunarodne. Na prošlogodišnjoj svetskoj olimpijadi bila je među prvih 10 takmičara.

Zlatna Jelena, najbolja učenica Matematičke gimnazije svih vremena, dobila stipendiju za Kembridž

Tražena u svetu

Njena dostignuća primetile su tri ugledne obrazovne ustanove, koje su joj ponudile stipendiju: Kembridž, Prinston i Masačusetski tehnološki institut (MIT). To se izuzetno retko događa.

Odlučila se za Kembridž, gde će izučavati teorijsku matematiku.

„Meni se to mnogo dopada. Čitala sam knjige za univerzitetski nivo i volela bih da o matematici saznam što više. Želim da završim doktorat i da se usavršim u toj oblasti“, istakla je ona, ne isključujući mogućnost da se u budućnosti bavi nečim drugim, poput programiranja.

Uspeh globalnih razmera

U Matematičkoj gimnaziji za Jelenu imaju samo reči hvale. Direktorka Mirjana Katić napomenula je da je mlada matematičarka gimnaziju upisala još u sedmom razredu osnovne škole i dodala da, kada ne rešava matematičke probleme, svira klavir i bavi se sportom.

Kako je rekla, takvim rezultatima ne može da se pohvali nijedna državna škola na svetu.

„Za 53 i po godine imali smo učenika koji je bio najbolji takmičar na svetu iz matematike, a imamo i učenicu koja je još uvek najbolja takmičarka iz matematike. Ne postoji ništa više od toga čime bismo se hvalili“, istakla je Katićeva.

Zlatna Jelena, najbolja učenica Matematičke gimnazije svih vremena, dobila stipendiju za Kembridž

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu osvojili su ukupno 67 medalja na prošlogodišnjim međunarodnim takmičenjima. Samo na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, u konkurenciji 112 zemalja, matematička ekipa Srbije zauzela je deveto mesto na svetu sa tri zlatne, jednom srebrnom i dve bronzane medalje.

Proteklih godina, vanserijske rezultate ostvarili su i učenici Teodor fon Burg, Aleksa Milojević, Pavle Martinović, Luka Milićević i drugi.

Pročitajte još:

Komentar