Šef iranske diplomatije poručio Americi: Niste nas bacili na kolena

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif optužio je Ameriku za unilateralizam koji, kako je ocenio, ugrožava međunarodnu saradnju i poručio da dugogodišnji pritisci SAD nisu uspeli da „bace Irance na kolena“.
Sputnik

Zarif je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, upozorio da bi nove restrikcije Saveta bile protivne „fundamentalnim obavezama prema iranskom narodu“, kao i da će onaj ko ih bude prekršio snositi odgovornost.

„Svi smo u proteklim godinama videli kako zloćudni unilateralizam SAD namerno napada međunarodnu saradnju i međunarodne institucije“ rekao je Zarif.

Zarif je upozorio da će, ukoliko Savet ponovo ustukne, to biti „generacijska smetnja za multilateralizam i vladavinu zakona“.

Šef iranske diplomatije je rekao da nijedna sednica Saveta bezbednosti UN nije sazvana da bi se „američka Vlada ukorila ili barem ispitala mnoga kršenja koje ona čini“.

SAD: Vojni scenario protiv Irana – uvek u igri

Umesto toga, naveo je Zarif, pojedine evropske članice Saveta razmatraju dalje podrivanje Rezolucije i Saveta, istovremeno kršeći vlastite obaveze iz Iranskog nuklearnog sporazuma.

Zarif je, u tom kontekstu, rekao da iransko poštovanje sporazuma do sada nije imalo uticaj na nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju i „verifikaciju iranskog miroljubivog nuklearnog programa“, odbacivši kao neosnovane tvrdnje o riziku njegovog širenja.

„Bilo koje nove restrikcije od strane Saveta bezbednosti su protivne fundamentalnim obavezama prema iranskom narodu. Po takvom scenariju, iranske opcije...biće čvrste. A, SAD i bilo ko da im u tome pomaže — ili pristaje na nelegalno ponašanje — snosiće punu odgovornost“, poručio je Zarif.

Zarifu je istakao da Iran želi da bude partner sa svim svojim susedima i da stvorimo snažan region koji će, kako je naveo, „sprečiti pojavu hegemonističkih težnji bilo koje sile — regionalne ili globalne“.

Iran je pokazao želju za konstruktivnim angažmanom, rekao je Zarif, dodajući da njegova zemlja „ne zavisi od drugih kad je u pitanju bezbednost, stabilnost ili prosperitet“.

„Naučili smo da se isključivo oslanjamo sami na sebe. Zato američki pritisci, koji traju više od 40 godina — bilo kroz demonizaciju ili rat, sankcije ili teror — uključujući i kukavičko ubistvo našeg regionalnog heroja protiv terorizma generala Kasema Sulejmanija — nisu uspeli da ‘bace Irance na kolena’ ili da utiču na funkciju donošenja odluka našeg naroda, zaključio je Zarif.
Komentar