Zelenski: Pregovarati sa Putinom je komplikovano

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je privržen mirovnim pregovorima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali ih je nazvao veoma „složenim i zamršenim“.
Sputnik
„Nisam imao vremena da biram da li da verujem (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu ili ne. Možda razmena zarobljenika nije tako velika pobeda, ali takve male pobede čine mogućom veliku pobedu – a za nas je to povratak svih naših izgubljenih teritorija“, izjavio je Zelenski u intervjuu za kanadski list „Gloub end Mejl“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je ranije da je spreman za bilo koji format pregovora o regulisanju sukoba u Donbasu, a osvrnuo se i na razmenu zarobljenika, rekavši da su trenutno u toku pregovori s Rusijom na tu temu nakon okončanja pandemije virusa korona.

Govoreći o Donbasu, ukrajinski vicepremijer Aleksej Reznjikov predložio je da SAD i Velikoj Britaniji da razmotre mogućnost vraćanja pregovorima bez učešća Rusije.

S tim u vezi, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je ranije da je situacija u vezi sa regulisanjem konflikta u Donbasu potencijalno veoma opasna, jer u Kijevu sve češće govore o nemogućnosti realizacije Minskih sporazuma.

Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Pročitajte još:

 

Komentar