Srpska Garda na Crvenom trgu: Naši vojnici otputovali u Moskvu na Paradu pobede /foto, video/

Gardisti Vojske Srbije koji će učestvovati na Paradi pobede u Moskvi, otputovali su u rusku prestonicu sa aerodroma u Batajnici. U paradi povodom 75 godina od pobede nad fašizmom, zakazanoj za 24. jun na Crvenom trgu, simbolično će učestvovati 75 srpskih gardista.
Sputnik

Pripadnike Garde Vojske Srbije, koji će učestvovati na paradi u Moskvi, ispratili su ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

„Srbi su 1941. godine poveli prvi antifašistički ustanak u Evropi, 1944. jugoslovenski partizani, sa Crvenom armijom, oslobodili su Beograd i zauvek proterali nacističkog okupatora, a 75 godina kasnije Srbija je slobodna da odlučuje sama o sebi i sama bira svoje prijatelje. Zato ćemo biti na obeležavanju 75 godina od velike pobede na Crvenom trgu“, rekao je Vulin.

Srpska Garda na Crvenom trgu: Naši vojnici otputovali u Moskvu na Paradu pobede /foto, video/

On je dodao da će vrhovni komandanti Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putinzajedno posmatrati paradu, ali „još važnije od toga je što će još jednom potvrditi da je nama sloboda sve, i da nikad nismo bili na različitim stranama niti na pogrešnoj strani istorije“. Vulin je podvukao da su se „Srbi za svoju slobodu izborili i da zato znaju koliko vredi“.

Srpska Garda na Crvenom trgu: Naši vojnici otputovali u Moskvu na Paradu pobede /foto, video/

Istakao je da je Garda elitna jedinica Vojske Srbije.

„Ona je jedinica koja ima slavnu borbenu, ratničku tradiciju i zato je šaljemo. Ne samo zato što su obučeni i opremljeni, i što će, siguran sam, najbolje izgledati na Crvenom trgu, već i zato što imaju tradiciju borbene ratne jedinice, koja ume i zna kako se brani sloboda i kolika je njena cena“, rekao je Vulin i naglasio da će predstavnici Srbije na Crvenom trgu biti slobodni, sa slobodnim narodima i na strani pobednika, „tamo gde su nas naši preci upisali“.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko podsetio je da je parada u Moskvi ključni događaj obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

„Učešće predsednika Srbije i Garde Vojske Srbije biće i simbol sadržine i karaktera naših odnosa, jer smo uvek bili zajedno i na pravoj strani istorije, a tako će i ostati zauvek. Njihovo učešće na paradi ima veliki odjek u Rusiji, i osim što će ulepšati paradu, pripadnici Garde će doneti sadržaj i potvrdiće slobodarsku tradiciju Srbije, tradiciju junaštva i borbe protiv agresora. Stroj u svečanoj povorci biće simbol naših odnosa, njihovog visokog nivoa“, istakao je ambasador i potvrdio da će Garda Vojske Srbije, osim jedinica bivšeg Sovjetskog Saveza, biti jedina strana jedinica na vojnoj paradi.

Srpska Garda na Crvenom trgu: Naši vojnici otputovali u Moskvu na Paradu pobede /foto, video/

Vođa delegacije Garde, pukovnik Željko Gavrilović rekao je da su pripadnici Garde svesni dodeljenog zadatka i velike časti koja im je ukazana.

„Naporno smo radili u okviru priprema za predstojeću paradu u Moskvi. Budite uvereni da ćemo učiniti sve da na pravi način predstavimo Vojsku Srbije i državu na tako velikom događaju“, istakao je pukovnik Gavrilović.

Pročitajte još:

Komentar