Rusija pokreće izradu šeste generacije bombardera: Stiže novi PAK-DA

Rusija je pokrenula izradu prvog prototipa najnovijeg strateškog bombardera šeste generacije pod nazivom PAK-DA, a kako je predviđeno, predviđeno je da se ova letelica vine u vazduh do 2025. godine.
Sputnik

Prema izvorima bliskim vazduhoplovnoj industriji, već je napravljena kabina aviona. Konačna montaža celog aviona će biti sledeće godine. Do 2023. godine se planira fabričko ispitivanje.

PAK-DA, koji je takođe poznat kao „Glasnik“, biće projektovan po šemi „leteće krilo“, koja se primenjuje u tehnologiji „stelt“ – sa materijalima koji smanjuju vidljivost letelice.

„Stelt“ efekat bi trebalo da bude postignut zahvaljujući specijalnom radio-apsorbujućem premazu dizajniranog u Rusiji. Sam avion ima smanjeni trup, čiju ulogu preuzima krilo, koje nosi sve agregate, posadu i teret.

Osnovno oružje mogu biti rakete H-102 sa nuklearnom bojevom glavom, koje su u stanju da pogađaju ciljeve na udaljenosti do 5.500 kilometara.

Iako je u pitanju nov avion, on neće imati mogućnost da leti hiperzvučnim brzinama poput drugih bombardera dalekog dometa kao što su Tu-160 i Tu-22M3, ali će mu to omogućiti veći domet i duže vreme letenja.

Komentar