„Skorpionsi“ razbili zabludu o najvećem hitu „Wind of Change“

Frontmen rok grupe „Skorpions“ Klaus Majne opovrgao je glasine da je kultnu baladu „Wind of Change“ („Vetar promene“) napisala Centralna obaveštajna agencija (CIA) u sklopu napora za raspad Sovjetskog Saveza, rekavši da je „pukao od smeha“ kada je to čuo.
Sputnik

Majne je rekao da je prvi put čuo teoriju da je ta pesma navodno nastala kao deo propagande za vreme Hladnog rata od novinara Patrika Radena Kifa.

„U toku intervjua on je rekao: 'Klaus, da li si nekada čuo priču o tome da je 'Wind of Change' napisala CIA? Ja sam počeo da se smejem, bukvalno sam pukao od smeha“, preneo je reči muzičara „Njujork Post“.

Pevač „Skorpionsa“ istakao je da mu se takva ideja učinila „veoma zabavnom i zanimljivom i kao zaista luda priča“.

„Ali, kao što sam već rekao, to uopšte nije istina. Kao što biste rekli vi, Amerikanci, to je lažna vest“, dodao je Majne.

Kultnu rok baladu napisao je 1990. godine Klaus Majne. Pesma nastala na engleskom jeziku, ali grupa ju je snimila i na ruskom („Veter peremen“) i na španskom („Vientos de cambio“), posvećena je perestrojki u SSSR-u i kraju Hladnog rata. Jedna je od najpoznatijih pesama „Skorpionsa“.

Komentar