Trampov savetnik: Kina poslala turiste po svetu kako bi „posejali virus“

Savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja Piter Navaro optužio je Kinu da je namerno slala turiste po svetu kako bi raširila virus.
Sputnik
„Nulti pacijent u provinciji Vuhan pojavio se u novembru. Kinezi, skrivajući se iza Svetske zdravstvene organizacije, dva meseca su krili virus od sveta, a zatim su poslali stotine hiljada Kineza avionima u Milano, Njujork i po celom svetu kako bi ga „posejali““, izjavio je Navaro za Ej-Bi-Si.

Po njegovim rečima, Kina je mogla da zaustavi širenje epidemije, ostavivši virus u Vuhanu.

„Eto zašto govorim da su Kinezi to uradili Amerikancima i da snose odgovornost za to“, objasnio je savetnik Trampa.

Ranije je visoko pozicionirani zdravstveni savetnik kineske vlade doktor Zong Nanšan rekao za Si-En-En da su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put zabeležena pandemija u decembru prošle godine, zataškale ključne detalje o obimu početnog žarišta.

Iako je Zong priznao da je u početku prijavljen manji broj zaraženih u Vuhanu, on je odbacio optužbe da su zvanične statistike Kine nepouzdane čak i nakon što je kontrolu nad odgovorom na korona virus preuzela centralna vlada krajem januara.

Kina, u kojoj je prijavljeno više od 82.000 zaraženih i 4.633 peminulih, u velikoj meri obuzdala je širenje virusa i život je počeo da se polako vraća u normalu. Mere karantina su ublažene, a pojedine škole i fabrike su ponovo otvorene u zemlji.

 

Komentar