Moskva: Ma koliko novca trošila na odbranu, Poljska ne može da nam parira

Nema nikakvog smisla da Poljska povećava rashode u oblasti odbrane zbog navodne „agresivne politike Rusije“, jer ona svakako ne može da nam bude konkurencija na vojnom planu, kaže senator Oleg Morozov.
Sputnik

Poljska je usvojila novu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj je Rusija i dalje najveća pretnja. U strategiji se sugeriše da se povećaju rashodi u oblasti odbrane do 2,5 odsto BDP-a.

„Neka troše na odbranu koliko god hoće. Novcem poljskih poreskih obveznika oni plaćaju svoje fantomske strahove i lažne ciljeve. Rusija ima odbrambenu vojnu strategiju i nema nameru nikoga da napada, uključujući Poljsku. I poljski političari i vojni zvaničnici treba da shvate da Rusiji ne mogu da pariraju, čak i ako budu trošili mnogo više novca“, rekao je Morozov.

Prema njegovom mišljenju, takvim stavovima Poljska stiče naklonost svog patrona — SAD i sebe predstavlja kao glavno antirusko uporište u Evropi.

Franc Klincevič, takođe senator, kaže da antiruska retorika poljskih vlasti i njihovi potezi zahtevaju „oštar“ odgovor Rusije, a mere mogu biti donete na ekonomskom niovu.

„Do sada je Poljska, bez obzira na sankcije, prilično intenzivno sarađivala s Rusijom u raznim pravcima, ekonomskom, trgovinskom… Sa tim mora da se prekine“, ocenio je senator.

Komentar