Vlada Kosova opet u rukama Srba

Mesec dana nakon svrgavanja vlade privremenih institucija koju je predvodio Aljbin Kurti, vlast na Kosovu dobila je novu većinu koju predvode Isa Mustafa i Ramuš Haradinaj. Njihov partner će biti i Srpska lista, pa će od glasova Srba zavisiti i sve odluke. Pitanje je da li je nova vlada u skladu sa ustavom i da li će opstati, jer nema pun legitimitet.
Sputnik

Nedžmedin Spahiu, politikolog sa Kosova, kaže da postoji velika razlika između prethodne i ove vlade.

„Za razliku od prethodne, ova vlada zavisiće od Srpske liste. Što znači da kad god Srpska lista ne da poverenje, ova vlada može da padne. To nije bio slučaj s prethodnom vladom, koja nije zavisila od srpskih glasova. Drugo, u ovoj vladi Srpska lista se izborila da ima i potpredsednika vlade i potrudila sve da srpska zajednica ima pozicije na bilo kom nivou“, navodi Spahiu.

Sve odluke nove vlade zavisiće od Srba

Lista Srpska, dodaje on, na ovaj način želi da okupira sve pozicije i da nema nijedan opozicioni glas u svojim redovima. Na pitanje da li će ulogom Srpske u novoj vladi privremenih institucija Kosova biti ubrzan proces pregovora Beograda i Prištine i ukidanje taksi, Spahiu kaže:

„Takse su već ukinute, takva odluka je već doneta u prethodnoj vladi. Mere reciprociteta su bile samo prazna odluka, jer je trebalo de se definišu kasnije, kada pregovori počnu, ali od toga nije bilo ništa i to je zapravo bila samo jedna prazna reč“. 

Spahiu ne veruje da Kurti može mnogo toga da postigne time što je podneo tužbu Ustavnom sudu za preispitivanje odluke Tačija da mandat poveri drugome za sastavljanje vlade i tako prekrši pravilo doneto 2014. godine, da samo prvoplasirana stranka ima pravo da dâ mandatara.

Naš sagovornik veruje da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da će Amerikanci imati glavnu ulogu.

„Suštinski, to su u stvari pregovori između Beograda i Vašingtona, a sve ostalo je puka formalnost. Ako u Prištini neko želi da uđe u igru, kao što je to želeo Aljbin Kurti, taj će kao i Kurti biti izbačen iz igre“, zaključuje Spahiu. 

Kratkog daha, prelaz do novih izbora

Stefan Filipović, politikolog sa Kosova i Metohije, veruje da će ova vlada privremenih prištinskih institucija biti kratkog daha.

„Ova vlada je neka vrsta prelazne tehničke vlade do novih izbora, jer samo kao takva može da ima legitimitet. Za svaku drugu ozbiljniju političku priču ova vlada neće imati pun demokratski kapacitet. Očekujem da će pokret Samoopredeljenje ukazivati na nelegitimnost i nedemokratičnost ove vlade i da će pokušati da ospori njen legalitet“, uveren je Filipović.

On smatra da će se u jednom momentu doći do političkog konsenzusa da se ide na izbore i to, kako kaže, brže nego što mislimo.

„Čak je juče i Kadri Veselji zvanično izjavio da će nakon završetka pandemije Kosovo imati nove izbore i generalno, PDK ukazuje da oni nisu nešto mnogo zainteresovani za ovu novu vladu, da će podržati LDK, ali da je to privremeno rešenje do novih izbora“, navodi Filipović.

Naš sagovornik od Kurtija očekuje da će nastupati kao ljuta opozicija sve dok ne bude novih izbora. Što se tiče pregovora sa Beogradom, Filipović veruje da će sve sačekati da se okončaju i izbori u Beogradu.

Pregovori, ali samo tehnički

„Mogu da se pokrenu neki pregovori, ali ne ozbiljni, jer je i Beograd u raskoraku između pandemije i izbora, tako da se mogu desiti samo neki tehnički pregovori kao znak dobre volje“, uveren je on.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da su svi detalji sporazuma nove vlade privremenih priptinskih institucija dogovoreni, a da sporazum za buduću vladu treba još da potpišu i partije Bedžeta Pacolija, Fatmira Ljimaja, Srpska lista i manjine koje su prema pomenutom sporazumu takođe deo koalicije.

Inače, kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku, pored nastavka dijaloga Beograda i Prištine, odnosno napora kosovskih institucija u borbi protiv širenja korona virusa, u tekstu potpisanog sporazuma navodi se i da je cilj članstvo Kosova u UN, EU, NATO i drugim međunarodnim organizacijama.

Komentar